Politika

DPS, SDP: Saslušanje članova RAE bilo bi korisno

Izvor

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet iz Socijaldemokratske partije, Damir Šehović, za podgorički radio kaže da bi na konsultativnom saslušanju članova RAE valjalo razgovarati o tome da li je agencija radila po evropskim standardima.

- I pored činjenice da smo mi u Skupštini imali priliku da skoro razgovaramo o godišnjem izvještaju o stanju u energetskom sektoru u Crnoj Gori, cijenim da može biti korisna inicijativa koju je premijer najavio da će uputiti parlamentu, sa ciljem da iskoristi mogućnost da u razgovoru sa predstavnicima RAE dođe do saznanja da li su svoj dio posla odradili u skladu sa zakonom, a čiji rezultat je posljednje povećanje cijene struje.

Šehović, međutim, naglašava da odbor za ekonomiju još nije primio zvaničan zahtjev za sazivanje sjednice.

- Mi, iz Odbora još nijesmo dobili zvaničan zahtjev bilo kojeg poslaničkog kluba za zakazivanje te sjednice, tako da ćemo sačekati i, u skladu sa obrazloženjem, procjenjivati osnovanost te inicijative. Mislim da bi bilo dobro da, budući da je inicijativa potekla od Vlade, čujemo i njihov stav.

I član odbora iz redova Demokratske partije socijalista, Zoran Vukčević, nema ništa protiv preispitivanja odgovornosti članova savjeta Regulatorne agencije.

- Svaki posao koji se obavlja u ime širih interesa, podložan je provjeri, tako da ne mislim da je posebno strašno to što je predsjednik Vlade tražio da se ispita odgovornost članova savjeta RAE. Posebno kada se ima u vidu činjenica da je ta odluka izazvala medijsku i građansku pažnju. Treba sagledati kako je odluka o povećanju cijene struje donesena i, u skladu sa tim, zauzeti konačan stav.

U Novoj kažu da su pred odborom za ekonomiju, u više navrata, saslušavali i preispitivali rad članova RAE pa ponovno saslušanje u parlamentu smatraju suvišnim, prije svega zbog toga što, kako tvrdi poslanik Radojica Živković, RAE nije ta koja donosi odluke o poskupljenju struje.

- Mislim da RAE nije nezavisna, te da sama ne donosi odluke nego pod uticajem centara moći a zna se ko je centar moći. Kada je riječ o ovom poskupljenju struje, to je sve usko povezano sa privatizacijom Elektroprivrede, koju je vršio bivši premijer. Saslušanje članova RAE samo je kupovina vremena pred najavljeni štrajk i, ako neko treba da odgovara, onda je to bivši premijer, on je jedini krivac.

Organizatori skoro održanog protesta - MANS, Unija slobodnih sindikata i Studentska unija, traže povlačenje odluke o januarskom poskupljenju struje i razrješenje predsjedavajućeg RAE, Dragutina Martinovića, i članova tog odbora, Dragana Bojovića i Branislava Prelevića. Odbor RAE bira parlament koji jedino ima pravo da odlučuje o prestanku funkcije njegovih članova. Prema slovu zakona, članovi odbora RAE razrješavaju se prije isteka mandata, ako se ne usvoji godišnji izvještaj o stanju energetskog sektora, koji se odnosi na rad agencije.

(Foto: skupstina.me)

Portal Analitika