Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • DPS: Rezultati na PISA testu šamar u lice obrazovnom sistemu, kriva je vlast koja se bavi revanšizmom i indoktrinacijom

"Nadležni da se bave unaprjeđivanjem prosvjete"

DPS: Rezultati na PISA testu šamar u lice obrazovnom sistemu, kriva je vlast koja se bavi revanšizmom i indoktrinacijom

Nezadovoljavajući rezultati koje su ostvarili crnogorski učenici na PISA testiranju, ukazuju na loše stanje u sektoru obrazovanja ali generalno i u crnogorskom društvu, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

DPS: Rezultati na PISA testu šamar u lice obrazovnom sistemu, kriva je vlast koja se bavi revanšizmom i indoktrinacijom Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

„Naime, kako je to danas objelodanjeno, postignuti rezultati u prošloj godini u značajnoj mjeri lošiji su nego što su to bili 2018. godine, i najslabiji od 2012. Ova poražavajuća činjenica ukazuje da obrazovni sistem u Crnoj Gori u velikoj mjeri kaska u odnosu na ono što su, ne samo standardi država članica EU, već i rezultati država regiona – Slovenije, Hrvatske, Srbije“, kazali su iz DPS-a.

Takvi rezultati PISA testiranja nijesu samo ocjena znanja naše djece, nego, kako su kazali, rezultati su rada crnogorskih obrazovnih institucija u prethodnom periodu, i učinaka onih koji su njima rukovodili.

PISA testiranje: Najgori rezultat naših učenika od 2012, pogledajte koje su države najbolje na planeti i u Evropi
14
PISA testiranje: Najgori rezultat naših učenika od 2012…
05.12.2023 12:00


„Nažalost posljednje tri godine ruiniran je obrazovni sistem Crne Gore“, saopštili su oni.

Vlast koja je došla avgusta 2020. godine, postavila je, prema njihovim riječima. revanšizam u prosvjeti, i smjenu nastavničkog kadra, kao svoj prioritet. 

„Umjesto da se fokusira na reforme, poboljšanje uslova nastave, poboljšanje materijalnog statusa prosvjetnih radnika i motivisanje svih učesnika u nastavi da đaci što bolje i efikasnije usvajaju nova znanja, resorno ministarstvo je tražilo neprijatelje među direktorima škola, izmišljalo razloge zašto će ih smijeniti, i postavilo kadar po svojoj mjeri. Zbog takvog postupka, tadašnja ministarka Vesna Bratić odgovara pred sudom, i možda će materijalna šteta biti nadoknađena, ali ono što je takvim načinom upravljanja prosvjetom učinjeno – nenadoknadivo je“, smatraju oni.

Ostvareni rezultati na PISA testu su, kako su kazali, još jedan šamar u lice našem obrazovnom sektoru ali i alarm Vladi Crne Gore i najodgovornijim u lancu Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija.

„Praksa da se partijski uhljebi, koji nikad nijesu radili u prosvjeti, i ne poznaju obrazovni sistem Crne Gore, postavljaju na važne funkcije, mora da prestane. Djeca u Crnoj Gori zaslužuju znanje i vještine, jer samo tako mogu biti konkurentni na globalnom tržištu rada. Nijesu oni krivi za ovakav rezultat, već odgovornost leži na vlasti koja se nije vodila unaprjeđenjem prosvjete, već je fokusirala ovaj resor kao cilj koji treba osvojiti“, zaključuju iz DPS-a.

Portal Analitika