Politika

DPS otvorena za razgovore o himni i zastavi

Izvor

On je danas u Podgorici novinarima kazao da između vlasti i opozicije nema ozbiljnih razloga za suprotstavljenost kada je u pitanju himna, zbog čega vjeruje da po tom pitanju može brzo doći do rješenja.

„Ali teško kada je u pitanju službeni jezik. Teško je da imate dva službenika jezika, to je suprotstavljeno konceptu Crne Gore kao građanske države“, ocijenio je Marković.

Prema njegovim riječima, pitanje narodne zastave je otvoreno i to je stvar koja će „biti na stolu i oko koje se može razgovarati“.

„Da li model koji će predložiti DPS ili eventualno opozicija, ostaje da se vidi u toku razgovora“, pojasnio je Marković, koji je član Predsjedništva vladajuće partije.

On je uvjeren da kod opozicije postoje spremnost i želja za kompromisom koji bi doveli do ustavnih promjena u dijelu pravosuđa.

Marković je podsjetio da je zajednički interes vlasti i opozicije evropski put Crne Gore i početak pregovora u junu, ali je naveo da su „pozicije definitivno u političkom smislu u ovom trenutku različite“.

Kako je kazao, DPS je posvećena dijalogu i kompromisu, znajući da u crnogorskom društvu postoji niz otvorenih političkih pitanja.

„Postoje i određena ograničenja. Teško je da neke zahtjeve opozicije možete sada prihvatiti jer zahtjevaju promjene Ustava, posebno nekih članova koji podrazumijevaju ozbiljnu proceduru, pa i referendumsku“, precizirao je Marković.

On je ocijenio da se može pregovarati o svemu što se može regulisati zakonom, ako bude volje političke opozicije.

„Nijedna stvar nije odbačena, sve su stvari otvorene, ali je pitanje saglasja oko njih i načina njihove verifikacije“, zaključio je Marković.

Portal Analitika