Politika

“Pokazuju nedoraslost za djelovanje po evropskim pravilima”

DPS: Kohabitacija po Krivokapiću i Bečiću

Juče je na godišnjicu prve žrtve COVID-19 na inicijativu aktiviste za ljudska prava Aleksandra Zekovića, koju je podržao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u najvećem broju opština proglašen Dan žalosti, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS). 

DPS: Kohabitacija po Krivokapiću i Bečiću Foto: Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

“Sedamnaest lokalnih uprava, kao i drugi subjekti, podržali su inicijativu i sugestiju za taj čin u znak sjećanja na 1200 naših sugrađana koji su izgubili život od koronavirusa tokom minule godine. Zastave na pola koplja bile su na zgradi Predsjednika, dok se Klinički centar odlučio na sedmodnevnu žalost. Iako je inicijativa Zekovića bila upućena na adrese tri predsjednika, izostale su reakcije premijera Krivokapića i predsjednika Skupštine Bečića. Predsjednik Crne Gore je do posljednjeg dana čekao da odluku o proglašenju dana žalosti donese Vlada, u čijoj je to ingerenciji, a onda uoči godišnjice, i javno izrazio očekivanje za to”, navodi se u saopštenju. 

Iz DPS-a su ocijenili da je “zaista neshvatljivo da je propuštena takva prilika da svi zajedno, bez obzira na političke i druge razlike, odamo poštu našim sugrađanima, stradalim od ovog nepoznatog izazova s kojim je suočen cijeli svijet.” 

“Neshvatljivo je da na čelu tako važnih institucija nije bilo političke spremnosti, da se makar u takvim situacijama donosioci odluka uzdignu iznad dnevnopolitičkog nadgornjavanja i interesa. Posebno čudi da predsjednik Parlamenta nije i na djelu pokazao da istinski poštuje slogan svoje partije, koji apeluje na prevazilaženje podjela. Pojedini to tumače kao rezultat približavanja Demokrata Krivokapiću na nikšićkim izborima, što u krajnjem može uzdrmati lidersku poziciju Bečića u tom bloku. Bilo kako bilo, Krivokapić i Bečić, koji se zaklinju u evropski put Crne Gore, pokazuju na konkretnim, vrlo osjetljivim pitanjima nedoraslost za djelovanje po evropskim pravilima u uslovima kohabitacije, ni kad se radi o tako osjetljivim pitanjima kao što je zajedničko odavanje pomena svojim sugrađanima”, zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika