Društvo

"Veća kontrola u školama, školski policajac, edukacija učenika, interaktivni odnos sa roditeljima..."

DPS Herceg Novi: Vlada i Ministarstvo prosvjete da preduzme ozbiljne, odgovorne i potrebne mjere

Tragičan događaj u beogradskoj osnovnoj školi, izvršilac i podrška koju je dobio od istomišljenika na društvenim mrežama, zahtijevalo je jače i efikasnije aktivnosti kako bi se djelovalo preventivno i onemogućilo da se nešto tako ne dogodi na našim prostorima, ocijenili su u Opštinskom odboru Demokratske partije socijalista (DPS) Herceg Novi.

DPS Herceg Novi: Vlada i Ministarstvo prosvjete da preduzme ozbiljne, odgovorne i potrebne mjere Foto: DPS
Portal AnalitikaIzvor

Dok su države u okruženju odmah preduzele mjere i aktivnosti u cilju zaštite učenika i prosvjetnih radnika, u Crnoj Gori se, navode u DPS-u, sve svodi na nivo vršnjačkog nasilja.

"Čekali smo nekoliko dana da vidimo na koji način će reagovati Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu u odnosu na tragični događaj u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Pored uobičajene osude ovog događaja, izjave saučešća i najave da će se u svim školama u Crnoj Gori jedan čas posvetiti vršnjačkom nasilju, Ministarstvo prosvjete je procijenilo da nije potrebno nista drugo. Sve se svelo na pitanja “zašto, kako, zbog čega i što je omogučilo da se desi tragedija?”. Uobičajena pitanja nakon tragičnog događaja. Ali, to su pitanja koja treba postavljati prije nego se nešto desi da se ne bi desilo", navodi se u saopštenju.

Neće biti, ističu u toj partiji, da se ovdje radi o vršnjačkom nasilju, kojega ima i protiv koga se treba boriti.

"Neće biti da se empatija, otvorena podrška nasilju jednog dijela korisnika društvenih mreža, smije zanemariti", stoji u saopštenju.

U novskom DPS-u kažu da Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu nema pravo da se blagim odnosom prema ovakvoj pojavi i nepreduzimanjem opsežnih i konkretnih mjera, potencijalno ugrozi učenike i prosvjetne radnike.

"Veća kontrola u školama, školski policajac, edukacija učenika, interaktivni odnos sa roditeljima su samo neke osnovne mjere koje se moraju odmah preduzeti kako se ne bi post festum pitali “zašto, kako, ko i na koji način je nešto urađeno?”. Mi smo samo Opštinski odbor opozicione partije u Herceg Novom. Vjerovatno da naš stav neće ni doći do onoga kome je upućen. Ali vršioci vlasti u Herceg Novom imaju obavezu da na ovo ukažu. I Skupština opštine prije svih", navodi se u saopštenju.

Kako je Skupština opštine zakazana za 10. maj, to je, ističu u DPS-u Herceg Novi, prilika da odbornici artikulišu zabrinutost građana i upute zahtjev Ministarstvu prosvjete da preduzme ozbiljne, odgovorne i potrebne mjere.

"To je, valjda, najmanje što se od njih očekuje", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.