Svijet

Doživotni zatvor britanskom tinejdžeru kojeg je majka prijavila zbog planiranja terorizma

Tinejdžer, koga je majka prijavila britanskim antiterorističkim vlastima, osuđen je na doživotni zatvor, odnosno bar šest godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada na policajce ili vojnike.

Doživotni zatvor britanskom tinejdžeru kojeg je majka prijavila zbog planiranja terorizma Foto: Pixabay
BetaIzvor

U prvom izricanju presude za terorizam u Engleskoj i Velsu prikazanom na televiziji, sudija je pohvalio majku Metjua Kinga (19) što je svoje sumnje u sina iznijela u antiterorističkom programu „Prevent“.

King se u januaru izjasnio krivim za pripremu terorističkih akata između 22. decembra 2021. i 17. maja 2022. godine.

King koji je radikalne stavove iznosio na internetu tokom pandemije koronavirusa, izrazio je želju da ubije vojno osoblje i rekao da se spremao da upadne u kasarnu britanske vojske u istočnom Londonu. Takođe je izrazio želju da otputuje u Siriju da bi se pridružio takozvanoj Islamskoj državi.

Te njegove želje su bile osujećene kada ga je majka prijavila. Uz to su vlasti o tome bile obaviještene preko antiterorističke telefonske linije pošto je King objavio video na WhatsApp grupi u aprilu 2022.

Sudija Mark Lukraft je tokom izricanja presude u Old Bejliju, centralnom krivičnom sudu u centru Londona, rekao da je utvrdio da je King bio opasan prestupnik sposoban da nanese štetu javnosti, uprkos tvrdnjama njegovog advokata da je optuženi na putu deradikalizacije.

„Jasno je da ste vi razvili ukorijenjen islamistički ekstremistički način razmišljanja, ekstremne antizapadne stavove i da ste namjeravali da izvršite terorističke akte kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i u inostranstvu“, rekao je sudija Kingu.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.