Kultura

Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena u Beranama

Došljak: Knjiga je snažno oružje za očuvanje nacionalnog identiteta

U nemirnim istorijskim vremenima, Crnojevići su posvećivali veliku pažnju bogaćenju kulture crnogorskoga naroda, posebno razvoju knjige. Ostavili su trag ne samo kao vladaoci posljednje slobodne južnoslovenske zemlje, već i kao „mecene i zaštitnici pismenosti“, podsjetio je Došljak

Došljak: Knjiga je snažno oružje za očuvanje nacionalnog identiteta Foto: Matica crnogorska
Portal AnalitikaIzvor

Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena je sinoć u galeriji „Nikola i Uglješa Popović“ u Beranama. Na otvaranju su govorili prof. dr Draško Došljak i generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović, a u ime beranskog Ogranka Matice crnogorske posjetioce je pozdravio Jovan Mališić.

Došljak je podsjetio na početke štamparstva u Crnoj Gori.

„Nepunih 40 godina od pronalaska štampe i pojave Gutembergove Biblije 1455. godine, na Balkanu se osniva prva ćirilična štamparija, u Crnoj Gori, posljednjoj južnoslovenskoj zemlji koja je još uvijek hrabro odolijevala turskim osvajanjima. U tim nemirnim istorijskim vremenima, Crnojevići su posvećivali veliku pažnju bogaćenju kulture crnogorskoga naroda, posebno razvoju knjige. Ostavili su trag ne samo kao vladaoci posljednje slobodne južnoslovenske zemlje, već i kao „mecene i zaštitnici pismenosti“, podsjetio je Došljak.

Kako dodaje, najvjerovatnije da je u manastiru koji je 1484. na Cetinju podigao Ivan Crnojević, gdje je premjestio i svoj dvor, postojao skriptorij. 

„Nakon Ivanove smrti, prosvjetiteljsku djelatnost nastavlja njegov sin, nasljednik Đurađ. Za njegove vladavine osniva se štamparija, ali se pretpostavlja da je sama ideja o štampariji ponikla još kod njegovog oca Ivana, koji je boraveći u Italiji imao priliku da se upozna ne samo sa štampanim knjigama, već i sa štamparijama i tehničkim postupcima u štamparstvu. Sprovođenje ove ideje ostaje zadužbina Đurđa Crnojevića. On je time budućim generacijama ostavio veliko zaveštanje, znajući koliko je knjiga snažno oružje za očuvanje nacionalnog identiteta. O svojim motivima on eksplicitno govori u „Oktoihu prvoglasniku“, 1494“, kazao je Došljak.

Izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ koju je Matica crnogorska priredila povodom 530 godina od štampanja „Oktoiha prvoglasnika“ u beranskoj galeriji biće otvorena do 22. aprila. 

Portal Analitika