Politika

Politički analitičar o izmjenama Zakona o predsjedniku države

Đonović: Na djelu školski primjer anarhije, vrijeme je za masovni izlazak na ulice

Pošto nije moglo pametnije i lakše, moraćemo težim putem, poručuje politički analitičar

Đonović: Na djelu školski primjer anarhije, vrijeme je za masovni izlazak na ulice Foto: Gradski portal
Zilha Kalač
Zilha KalačAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Usvajanjem izmjena Zakona o predsjedniku desio se ustavni puč, a izvršila ga je današnja parlamentarna većina koja je postala većina, takođe izbornim pučem 30. avgusta 2020“, poručio je politički analitičar, Ranko Đonović. 

Za Portal Analitika, on podsjeća da je ovakva antidemokratska i anticrnogorska dešavanja najavio nekoliko godina ranije upravo odlazeći premijer Dritan Abazović. 

“Rekao je da će priznati demokratske izbore samo one na kojima će pobijediti on i njegova družina. Dritanovski „demokratski i državnički“, zar ne? Takav stav neodoljivo podsjeća na rečenicu iz devedesetih koja glasi: “Ustavno i neustavno, spolja i iznutra, milom ili silom ostvarićemo naše ciljeve, jer ako ne znamo da radimo, znamo da se tučemo”. Nakon toga dobismo u prethodnoj domovini deveti krug pakla sa četiri jahača apokalipse, što mnogi, pa i sama država ne preživješe”, napominje Đonović.

CG ne može krenuti na bolje sa ovakvom vlašću

Međunarodna zajednica tada je, dodaje, ponešto i primjećivala, ali je, u međuvremenu, kako kaže, potpuno „obneviđela“ za šta kao primjer može da posluži Crna Gora. 

“Kada bismo bili zli poželjeli bismo da se i njima desi što i nama, pa da i njihovi nacionalšovinisti i kleronacionalisti zaigraju pred njihovim vratima i uzmu vlast. Ali, pošto nijesmo zli nećemo im to poželjeti”, ističe Đonović. 

Naš sagovornik smatra da je iluzorno misliti da Crna Gora može krenuti na bolje sa ovom zakonodavnom, izvršnom i pravosudnom vlašću. 

“Ovo što Crna Gora danas ima je školski primjer anarhije, a to je najgore stanje u kojem se može naći jedna država. Zato mora odmah da se otarasi ove vlasti”, kategoričan je Đonović. 

Ističe da je krajnji cilj najvećeg dijela predlagača izmjena Zakona o predsjedniku nestanak države Crne Gore radi proširenja Srbije. 

“Ne treba zaboraviti da je Crna Gora mala i zapuštena država, pa mnogi koji u tome učestvuju makar i pogrešnim glasanjem ne znaju šta rade. Međutim, kada je u pitanju URA, i ne samo URA, oni znaju šta rade i ne može postojati dilema kako se to zove. Ako ćemo događanja da nazovemo pravim imenom, da budemo hrabri i da ne mudrujemo, tako nešto jeste veleizdaja poput one u čuvenoj velikoj bici na Mojkovcu kada je crnogorsku vojsku kojom je komandovao, izdao srpski pukovnik Petar Pešić što je i sam priznao i što je jedinstven primjer u istoriji ratovanja, a što se u mirnodopskim uslovima ponavlja sa Dritanom Abazovićem”, smatra Đonović.

Ura i SNP neustavno pokušavaju da se održe na vlasti

Podršku izmjenama Zakona o predsjedniku, koje je predložio DF, u parlamentu su dali i poslanici Ure i SNP-a. Đonović je stava da ove partije neustavnim ponašanjem pokušavaju da se ustavno održe na vlasti što, kako navodi, potvrđuju na dnevnom nivou i po više puta. 

“Njihovo političko djelovanje niti je manje, niti veće od apsolutne poslušnosti prema SPC i srpskim velikonacionalistima i vlastodršcima. Dakle, priča o njima svodi se u priči o dva slova - ne zaslužuju ništa više i može se osjetiti mučnina kad im se samo ime pomene”, kaže Đonović. 

Govoreći o suverenističkim partijama, ističe da je suverenistička priča za njih morala da bude osnovna i najvažnija tema proteklih tridesetak godina. 

“Zato što nije bila, mi sada žanjemo ono što smo posijali. Istine radi, davno je to sjeme posijano po Crnoj Gori. Oni koji su smatrali da je patriotizam utočište za hulje, pa to i javno izjavljivali (i druge slične nebuloze) su oni koji su trasirali i izgrađivali put u bespuće”, ističe Đonović. 

Finalna verzija Podgoričke skupštine 

Kaže da nije tačno da danas svjedočimo reprizi Podgoričke skupštine, jer je, kako tvrdi, jasno da ta repriza traje 30 godina. Prema njegovim riječima, ovo što se danas dešava je finalna verzija ‘po kojoj glavni dželati države Crne Gore imaju većinu u svim granama faza za ostvarenje njihovog nečasnog cilja’. 

“Neće u tome uspjeti bez obzira na današnju sumornu sliku i bez obzira što je kroz istoriju Crne Gore često imala kasno paljenje ali ipak je na kraju uvijek upalila. Danas jeste vrijeme za masovne demnostracije, za izlazak na ulice i smjenu ove vlasti. Pošto nije moglo pametnije i lakše moraćemo težim putem - ”Valja nama preko vode”, ističe Đonović za Portal Analitika.

Tužilaštvo neće reagovati na prijavu SDP 

Komentarišući krivičnu prijavu koju je SDP podnijela protiv predsjednice Parlamenta Danijele Đurović zbog zloupotrebe službenog položaja, naš sagovornik ne vjeruje da će Tužilaštvo reagovati. 

“A da bi trebalo, trebalo bi. Naravno, ne samo protiv Danijele Đurović već i protiv drugih njoj sličnih političkih aktera. Pripadam onima koji vjeruju da će doći vrijeme za takvu vrstu odgovornosti, pa time i odgovornosti onih koji ne pokreću postupke protiv ovakvih”, zaključuje Đonović. 

Portal Analitika