Politika

„Glasanje o inicijativi za smjenu Đurović pokazalo da u Parlamentu ne postoji većina“

Đonović: Abazović jedan od glavnih izvršilaca u nečasnom poslu destrukcije Crne Gore

Centri u Beogradu i Moskvi žele dodatno da zakomplikuju rovitu političku situaciju u CG. Kada državu učine potpuno ekonomski neefikasnom, a institucije sistema budu potpuno blokirane za njih će posao biti završen, jer Crna Gora više neće moći da se odbrani, ocjenjuje politički analitiča

Đonović: Abazović jedan od glavnih izvršilaca u nečasnom poslu destrukcije Crne Gore Foto: Gradski portal
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Ovakav ishod glasanja za smjenu Danijele Đurović je još jednom pokazao da u našem Parlamentu ne postoji politička većina. Političkih gluposti smo se nagledali, političkog nemorala takođe, jedino politički ispravno za Crnu Goru i njenu budućnost jesu novi izbori, kojima bi se eliminisalo učešće SPC, Srbije i Rusije, što svakako nije lako“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika politički analitičar Ranko Đonović.

Naš sagovornik smatra da je prirodno da oni koji su glasali za imenovanje Đurović, ovoga puta nijesu glasali za njenu smjenu.

„Ne radi se o nezamjenjivosti gospođe Đurović, niti o njenoj političkoj mudrosti, već o tome da zaštite Parlament od daljeg posrtanja i imenovanja onih koji će drastičnije raditi protiv države. Crna Gora me podsjeća na nepotopljivu jahtu na izuzetno nemirnom okeanu. No uvjeren sam ipak daleko od Bermudskog trougla“, ocjenjuje Đonović.

Zapuštena nacionalna samosvijest 

Kad je u riječ o neusvajanju dnevnog reda na sjednici parlamenta na kojoj je trebalo da se glasa o inicijativi Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini, Đonović ističe da se u našoj državi već dugo pokazuje da je moguće i ono što ne bi trebalo da je moguće.

„Istovremeno, ono što je za napredni svijet dobro i moguće u Crnoj Gori je nemoguće. Istina, nije bolje ni u okruženju, iako su uzroci i posljedice a različiti. Svakako, možemo biti saglasni da smo brojčano mali narod, veličinom mala država, ali veoma zapuštena u mnogo čemu, a naročito kada je nacionalna samosvijest u pitanju“, smatra Đonović.

Kako dodaje, nigdje u okruženju ne postoji nacionalna grupacija u državi koja ne želi državu u kojoj živi.

„Od te smo bolesti bolesni sami mi“, dodaje naš sagovornik.

Đukanović prepreka rušiteljima CG, zato žele da ga uklone

To potvrđuju, kako ističe, i trenutna dešavanja u Skupštini Crne Gore i u izvršnoj vlasti.

„Teško da može biti gore, a očigledno je da ovim stanjem niko ne može biti zadovoljan. Ne može biti zadovoljan ni onaj van Crne Gore koji je ovakav scenario zamislio i imenovao režisere. Nevjerovatno je koliko su potcijenili građane Crne Gore i sa kakvom debilnom pričom žele da prevare čitavu Crnu Goru“, smatra Đonović.

Znaju, kaže on, da im je na putu razaranja Crne Gore najveća prepreka predsjednik Đukanović, pa zato i žele da ga uklone.

„Istovremeno, ne znaju da se i Vučiću u Beogradu i Putinu u Moskvi veoma ljuljaju fotelje i da su u jamu koju su iskopali smjestili svoje narode. Njihova sudbina upravo je ta rupa iz koje će se narod kako tako izvaditi“, ističe Đonović. 

Znamo ko pravi račune i ko ih plaća 

Prema njegovim riječima, situacija u kojoj se nalazimo najviše na ruku ide onima koji su je i smislili i koji se ovoliko trude da unište Crnu Goru. Njihovi centri su, dodaje Đonović, u Beogradu i Moskvi.

„Razlog je što žele da vrlo rovitu političku situaciju u Crnoj Gori dodatno zakomplikuju. U tome su ponešto uspjeli zahvaljujući 42. i 43. vladi. Kada državu učine potpuno ekonomski neefikasnom i kada institucije sistema budu potpuno blokirane za njih će posao biti završen, jer Crna Gora neće moći više sebe da odbrani. Istina, NATO pakt jeste garancija crnogorskog suvereniteta, ali sve ima početak i kraj, pa se prije svega država mora učiniti mnogo jačom nego što sada jeste“, kaže Đonović.

On je stava da od volje Beograda zavisi šta nas čeka na vanrednim parlamentarnim izborima, pa i to da li će Skupština uskratiti sebi mandat, što bi, prema njegovim riječima, bilo jedino ispravno.

„Zalaganje političkih subjekata za vanredne parlamentarne izbore ne mora da znači ništa. Već smo vidjeli da iz sata u sat mijenjaju stavove, zavisno od toga kakav su nalog dobili i kako mogu u Crnoj Gori da naprave veću štetu. I sve će to potrajati, a znamo da je predsjednik Vlade i lider Ure jedan od glavnih izvršilaca u tom nečasnom poslu“, smatra Đonović.

Sad možemo, kako kaže, da znamo ko pravi račune i ko ih plaća. 

„Plaćaju ih građani Crne Gore, a da li će to trajati nešto kraće opet zavisi od građana. Oni će na narednim izborima imati potpunu vlast da glasanjem odrede svoju dalju sudbinu. Vjerujem da su građani shvatili u posljednje dvije godine što im ko nudi“, poručuje naš sagovornik.

Stara krpa traži još stariju zakrpu 

Đonović je stava da ne treba sumnjati da predsjednik Đukanović zna da mu član 92 Ustava dozvoljava da ukazom raspusti Skupštinu. Da li će to pravo i iskoristiti zavisi, kako ističe, od njegove procjene i obima političke krize.

Prema njegovim riječima, insistiranjem da se mandat da Miodragu Lekiću „stara“ parlamentarna većina zapravo traži od Đukanovića da uđe u zonu kršenja Ustava.

„Da je Đukanović htio on bi to već uradio, ali nije jer zna da nigdje takvog očiglednijeg kršenja Ustava ne bi bilo nego u slučaju da je dao mandat Lekiću“, poručuje Đonovića.

Naš sagovornik ističe da tzv. „stara“ parlamentarna većina, u stvari ne predstavlja većinu građana Crne Gore, a time ni volju naroda u Crnoj Gori. 

„Bez obzira što oni traju u izvršnoj vlasti tek dvije godine zovemo ih stara većina, a Lekić bi valjda trebalo da kao mandatar bude dio te nove većine u izvršnoj vlasti. Ta većina je stara i prestara po ideji koju nosi. Metaforično rečeno, ja bih rekao da stara krpa traži još stariju zakrpu. Znaju oni to dobro i nijesu mudri. Njihovo lukavstvo je više nego providno“, ocjenjuje Đonović.

I o sudijama Ustavnog suda odlučivaće se van CG

Da bi se moglo makar i nazrijeti bilo kakvo rješenje političke krize u Crnoj Gori, kako napominje naš sagovornik, imenovanje sudija Ustavnog suda je neophodno.

„Kako će se i o tome odlučivati van Crne Gore, nije teško pretpostaviti da će politički subjekti koji su zainteresovani za potpunu destrukciju države svojim izvršiocima u Crnoj Gori naložitida se ponašaju i glasajuu skladu sa svojim ciljem. Da li će se naći pojedinci koji će razmišljati svojom glavom ili će svi razmišljati glavom Aleksandra Vučića sumnjam da iko zna“, zaključuje Đonović.

Portal Analitika

Komentari (15)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P PametnomDosta_neregistrovani
03.10.2022. 14:46

Bravo gospodine Đonovići. Prava analiza i stavovi.

19
2
t tany_neregistrovani
03.10.2022. 08:16

Dosta puta smo čujali komentar od nedobronamjernih Srba,uoči i nakon referenduma”Hahaha!Šta ćete sad?Pićete more i jesti kamenje bez nas!”Skoro 100g.sa njima nam se to i moglo desiti,jer Beograd je radio se,gradio,bio metropola sve zahvaljujući otimačini.Danas,nema otimačine od Crne gore i Beograd ni našta ne liči.Još se čudim da uopšte opstajemo!Način na koji oni 2-je godine,sa izdajničkom i okupatorskom vladom nas crpe,je neviđeno.A što je najstršnije to su od 1918 pa do danas radili.Mi smo najbogatija država na planeti i najizdržljivija nacija.Toliko nas pljačkaju,otimaju,muče a mi opet opstajemo

47
3
E Esma_neregistrovani
03.10.2022. 09:44

@tany_neregistrovani Za tvoju informaciju, poslednjih 12 godina u Beogradu se nikada više nije gradilo i nikada nije bio lepši. Uporedi razvoj SR i sa razvojem CG.

4
45
t tany_neregistrovani
03.10.2022. 10:10

@Esma_neregistrovani Moje je bilo da pratim do 2006 šta se dešava sa mojom zemljom u savezu sa nekom iz susjedstva.Iskreno ću vam reć!Od 2006g.pa do 30.08.’20-te ni Srbija a ni Beograd me nijesu apsolutno interesovali i ako se da primjetiti da od Beograda kao bivše metropole nije ostalo ni m.Smješno je da ne kažem,dno dna,to da neko zabada nos u moje dvorište:upoređuje,zavidi,mrzi.Na kraju učini mu se dvorište iz susjedstva sređenije,otmjenije pa ajd sad da rušimo,mutimo i otimamo.To upravo radite Crnoj Gori.

41
3
r roki_dg55_neregistrovani
10.10.2022. 15:09

@Esma_neregistrovani Esma, pod kapu konstantno stagnirate! Tu ste u zaostatku u odnosu na CG i "dobro vam učinjelo"

1
0
B Bubamara_neregistrovani
03.10.2022. 07:40

Slažem se sa dobrim dijelom gospodina Đonovića, što nije tako čest slučaj. Međutim, nikako da uvidi da svaki njegov tekst gubi, zbog njegovog obaveznog veličanja Đukanovića, kao nekada Slavka Perovića.Dakle, idolopoklonstvo mu značajno umanjuje snagu teksta. Na stranu činjenica što je Perović zaslužio razumno veličanje, kao nesporni lider jednog veličanstvenog političkog pokreta, sa još veličanstvenijim političkim programom, kojeg je jednostavno preoteo Đukanović. Dakle, niđe na svijetu plagijator se ne veliča na račun stvarnog autora. Još je ređi slučaj da je jedna te ista osoba veličala i jednog i drugog.

9
41
J JASAMOVO_neregistrovani
03.10.2022. 13:32

@Bubamara_neregistrovani KAO BIVSI SLAVKOV GLASAC NEIZMJERNI BIH VOLIO DA SE VAMA MOZE OBJASNITI KOLIKO JE GLUP TAJ TERMIN "PREOTEO".LIBERALI I SDP NISU IMALI SNAGE DA IZBORE NEZAVISNOST CG I MILO SE IZ NJEGOVIH RAZLOGA PRIDRUZIO I ZAJEDNO SMO USPJELI.AKO JE ZAISTA I "PREOTEO"ZLATILO MU SE

24
4
B Bubamara_neregistrovani
03.10.2022. 17:14

@JASAMOVO_neregistrovani "Bivši Slavkov glasaču", Vi ste neizmjerno glupi, pa u skladu sa Vašom "pameću" lupetate gluposti. Milo se "pridružio" Slavku i Ranku, jer oni nijesu imali snage!? Zašto govorite neistine? Milo je prvo uništio LSCG, a nakon toga preuzeo program i stavio se na čelo pokreta za nezavisnost Crne Gore. LSCG je ugašen, a Milu se pridružio Ranko. A, to koliko je Milo bio za taj program, najbolje svjedoči činjenica da je za himnu Crne Gore predlagao "Onamo, namo". A, zašto se okrenuo za 180 stepeni, treba da zahvali Miri Marković. Sve ovo će ti potvrditi i Đonović, ako će pošteno.

4
14
D Dolores_neregistrovani
03.10.2022. 18:08

@Bubamara_neregistrovani, Bubamaro, vrlo ste površni. Dugo pamtim i znam da pamfletirate. Slavko u tom trenutku nije mogao uraditi više no što je uradio, čak se i sa pročetničkom "Narodnom strankom" udružio da bi iz opozicionih klupa upozoravao narod. A zašto nije mogao više da uradi? Jednostavno, nije bio adekvatan trenutak po pitanju funkcionisanja mozga Crnogoraca koji su još uvijek bili izraziti Jugosloveni, i izraziti podržavaoci Miloševića. Nije Slavku bio nimalo lak posao, tim prije što narod nije NIŠTA znao o 1918. godini, ništa o AUTOKEFALNOSTI CPC, ništa o preko 5 000 popaljenih kuća od strane srbijanske vojske. Narod je, dakle, bio apsolutno NEOBRAZOVAN, NEUK, NESVJESAN SVOG ISTINSKOG BIĆA. Lagali su nas cio jedan vijek. Učili smo u školi laži i glorifikovali tuđu sreću.

12
2
Z Zeljko_neregistrovani
03.10.2022. 06:23

Dragi moji Crnogorci, na koje smo grane došli ove zadnje 2 godine u svim segmentima, na dno , vratili su nas u 19 vijek sa crkvom Srbije i ttkz srpstvom,Nasi primorski gradovi a naročito sjever su postali kao Surdulica, Kučevo i Vlasotince, svadbe sa trubačima, kolce i sve ostalo, ja se još uvijek nadam da ćemo sdozvati pameti, kakav god da je bio DPS. Je Ipak držao pod kontrolu situaciju, sa dolaskom Apostola i veliko Srba. Postali smo jedna pravoslavna dzamahirija sa svim oblicima primitivnog pravoslavlja uvezenog iz Srbije!

57
1
D DragiMojiGradjani__neregistrovani
03.10.2022. 11:06

@Zeljko_neregistrovani Željko sve tačno! Ali posto Gradjani ćute i trpe gubimo svi zao je DPS partija koja se bori za opstanak Nezavisne Evropske Države i trebamo svi da glasamo za DPS! 🇲🇪❤️🇲🇪💯

30
2
i igor_neregistrovani
02.10.2022. 23:45

za sad nam drzava ide niz brdo i jos ce dugo ili kratko vremena ic ali,ja se nadam da ce svanut ljepse jutro iznad Crne Gore i da ce to bit za zivota ovih koi su napravili ovo zlo da bih ja mogao da vodim njihovu zlu sudbinu.

56
1
Z Zora_neregistrovani
02.10.2022. 22:32

Tako je, situacija u kojoj se nalazimo najviše na ruku ide onima koji su je i smislili i koji se ovoliko trude da unište Crnu Goru. To je naše stanje, i dali ćemo mi prstom mrdnuti - nećemo, a što nećemo - zato što smo **…..

61
3
t tany_neregistrovani
03.10.2022. 11:46

@Zora_neregistrovani Ne mogu se složiti s Vama.Ova provokacija od strane spc i loših Srba,nije ništa drugo nego izazivanje nemira i na kraju rata.Treba li to zadovoljstvo im priuštiti?Ja mislim da ne!Poznaju oni odlično Crnogorce i Crnogorke.Znaju da smo brzi,plahi i srčani.Dobro je što smo i do sad izdržali,jer nema nas ka Kineza

23
1