Politika

„Glasanje o inicijativi za smjenu Đurović pokazalo da u Parlamentu ne postoji većina“

Đonović: Abazović jedan od glavnih izvršilaca u nečasnom poslu destrukcije Crne Gore

Centri u Beogradu i Moskvi žele dodatno da zakomplikuju rovitu političku situaciju u CG. Kada državu učine potpuno ekonomski neefikasnom, a institucije sistema budu potpuno blokirane za njih će posao biti završen, jer Crna Gora više neće moći da se odbrani, ocjenjuje politički analitiča

Đonović: Abazović jedan od glavnih izvršilaca u nečasnom poslu destrukcije Crne Gore Foto: Gradski portal
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Ovakav ishod glasanja za smjenu Danijele Đurović je još jednom pokazao da u našem Parlamentu ne postoji politička većina. Političkih gluposti smo se nagledali, političkog nemorala takođe, jedino politički ispravno za Crnu Goru i njenu budućnost jesu novi izbori, kojima bi se eliminisalo učešće SPC, Srbije i Rusije, što svakako nije lako“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika politički analitičar Ranko Đonović.

Naš sagovornik smatra da je prirodno da oni koji su glasali za imenovanje Đurović, ovoga puta nijesu glasali za njenu smjenu.

„Ne radi se o nezamjenjivosti gospođe Đurović, niti o njenoj političkoj mudrosti, već o tome da zaštite Parlament od daljeg posrtanja i imenovanja onih koji će drastičnije raditi protiv države. Crna Gora me podsjeća na nepotopljivu jahtu na izuzetno nemirnom okeanu. No uvjeren sam ipak daleko od Bermudskog trougla“, ocjenjuje Đonović.

Zapuštena nacionalna samosvijest 

Kad je u riječ o neusvajanju dnevnog reda na sjednici parlamenta na kojoj je trebalo da se glasa o inicijativi Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini, Đonović ističe da se u našoj državi već dugo pokazuje da je moguće i ono što ne bi trebalo da je moguće.

„Istovremeno, ono što je za napredni svijet dobro i moguće u Crnoj Gori je nemoguće. Istina, nije bolje ni u okruženju, iako su uzroci i posljedice a različiti. Svakako, možemo biti saglasni da smo brojčano mali narod, veličinom mala država, ali veoma zapuštena u mnogo čemu, a naročito kada je nacionalna samosvijest u pitanju“, smatra Đonović.

Kako dodaje, nigdje u okruženju ne postoji nacionalna grupacija u državi koja ne želi državu u kojoj živi.

„Od te smo bolesti bolesni sami mi“, dodaje naš sagovornik.

Đukanović prepreka rušiteljima CG, zato žele da ga uklone

To potvrđuju, kako ističe, i trenutna dešavanja u Skupštini Crne Gore i u izvršnoj vlasti.

„Teško da može biti gore, a očigledno je da ovim stanjem niko ne može biti zadovoljan. Ne može biti zadovoljan ni onaj van Crne Gore koji je ovakav scenario zamislio i imenovao režisere. Nevjerovatno je koliko su potcijenili građane Crne Gore i sa kakvom debilnom pričom žele da prevare čitavu Crnu Goru“, smatra Đonović.

Znaju, kaže on, da im je na putu razaranja Crne Gore najveća prepreka predsjednik Đukanović, pa zato i žele da ga uklone.

„Istovremeno, ne znaju da se i Vučiću u Beogradu i Putinu u Moskvi veoma ljuljaju fotelje i da su u jamu koju su iskopali smjestili svoje narode. Njihova sudbina upravo je ta rupa iz koje će se narod kako tako izvaditi“, ističe Đonović. 

Znamo ko pravi račune i ko ih plaća 

Prema njegovim riječima, situacija u kojoj se nalazimo najviše na ruku ide onima koji su je i smislili i koji se ovoliko trude da unište Crnu Goru. Njihovi centri su, dodaje Đonović, u Beogradu i Moskvi.

„Razlog je što žele da vrlo rovitu političku situaciju u Crnoj Gori dodatno zakomplikuju. U tome su ponešto uspjeli zahvaljujući 42. i 43. vladi. Kada državu učine potpuno ekonomski neefikasnom i kada institucije sistema budu potpuno blokirane za njih će posao biti završen, jer Crna Gora neće moći više sebe da odbrani. Istina, NATO pakt jeste garancija crnogorskog suvereniteta, ali sve ima početak i kraj, pa se prije svega država mora učiniti mnogo jačom nego što sada jeste“, kaže Đonović.

On je stava da od volje Beograda zavisi šta nas čeka na vanrednim parlamentarnim izborima, pa i to da li će Skupština uskratiti sebi mandat, što bi, prema njegovim riječima, bilo jedino ispravno.

„Zalaganje političkih subjekata za vanredne parlamentarne izbore ne mora da znači ništa. Već smo vidjeli da iz sata u sat mijenjaju stavove, zavisno od toga kakav su nalog dobili i kako mogu u Crnoj Gori da naprave veću štetu. I sve će to potrajati, a znamo da je predsjednik Vlade i lider Ure jedan od glavnih izvršilaca u tom nečasnom poslu“, smatra Đonović.

Sad možemo, kako kaže, da znamo ko pravi račune i ko ih plaća. 

„Plaćaju ih građani Crne Gore, a da li će to trajati nešto kraće opet zavisi od građana. Oni će na narednim izborima imati potpunu vlast da glasanjem odrede svoju dalju sudbinu. Vjerujem da su građani shvatili u posljednje dvije godine što im ko nudi“, poručuje naš sagovornik.

Stara krpa traži još stariju zakrpu 

Đonović je stava da ne treba sumnjati da predsjednik Đukanović zna da mu član 92 Ustava dozvoljava da ukazom raspusti Skupštinu. Da li će to pravo i iskoristiti zavisi, kako ističe, od njegove procjene i obima političke krize.

Prema njegovim riječima, insistiranjem da se mandat da Miodragu Lekiću „stara“ parlamentarna većina zapravo traži od Đukanovića da uđe u zonu kršenja Ustava.

„Da je Đukanović htio on bi to već uradio, ali nije jer zna da nigdje takvog očiglednijeg kršenja Ustava ne bi bilo nego u slučaju da je dao mandat Lekiću“, poručuje Đonovića.

Naš sagovornik ističe da tzv. „stara“ parlamentarna većina, u stvari ne predstavlja većinu građana Crne Gore, a time ni volju naroda u Crnoj Gori. 

„Bez obzira što oni traju u izvršnoj vlasti tek dvije godine zovemo ih stara većina, a Lekić bi valjda trebalo da kao mandatar bude dio te nove većine u izvršnoj vlasti. Ta većina je stara i prestara po ideji koju nosi. Metaforično rečeno, ja bih rekao da stara krpa traži još stariju zakrpu. Znaju oni to dobro i nijesu mudri. Njihovo lukavstvo je više nego providno“, ocjenjuje Đonović.

I o sudijama Ustavnog suda odlučivaće se van CG

Da bi se moglo makar i nazrijeti bilo kakvo rješenje političke krize u Crnoj Gori, kako napominje naš sagovornik, imenovanje sudija Ustavnog suda je neophodno.

„Kako će se i o tome odlučivati van Crne Gore, nije teško pretpostaviti da će politički subjekti koji su zainteresovani za potpunu destrukciju države svojim izvršiocima u Crnoj Gori naložitida se ponašaju i glasajuu skladu sa svojim ciljem. Da li će se naći pojedinci koji će razmišljati svojom glavom ili će svi razmišljati glavom Aleksandra Vučića sumnjam da iko zna“, zaključuje Đonović.

Portal Analitika