Društvo

Ministar Sekulović ocijenio da je donacija iskaz prijateljstva i podrške

Donacija Slovačke: Crnoj Gori sjutra stiže 15.200 PCR testova

Danas je dopremljen prvi dio humanitarne pomoći koju je Republika Slovačka uputila Crnoj Gori, putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU.

Donacija Slovačke: Crnoj Gori sjutra stiže 15.200 PCR testova Foto: Foto: MUP
Portal AnalitikaIzvor

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je, povodom primopredaje, da donacija predstavlja iskaz razumijevanja i prijateljstva Slovačke prema Crnoj Gori, ali i potvrdu da zemlje Zapadnog Balkana mogu da računaju na podršku evropskih partnera.

Kriza izazvana koronavirusom otvorila je mnoga pitanja, a afirmisala solidarnost kao vrijednost neophodnu za zajedničko prevazilaženje ove teške situacije, kazao je Sekulović. Zahvalivši Vladi Slovačke na donaciji, izrazio je nadu da nećemo doći u situaciju da dio opreme predviđen za složene scenarije vanbolničkog liječenja u Crnoj Gori koristimo, ali će ta oprema biti korisna u slučaju drugih nepogoda.

Ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel izjavio je da je Slovačka sa velikim zadovoljstvom pružila pomoć bratskoj i prijateljskoj zemlji. “Prvi dio pomoći u vidu 120 poljskih kreveta, 200 ćebadi i 1000 peškira, stigao je danas, dok će primopredaja 15.200 PCR testova biti organizovana sjutra”, saopštio je ambasador.

Pandemija kovida 19 je pogodila sve zemlje, a Slovačka ovim putem želi da potvrdi partnerstvo sa Crnom Gorom. Slovačka baštini evropske vrijednosti i jedinstvo, a upućena pomoć daje dodatni smisao i kvalitet zajedničkim naporima u borbi protiv ovog izazova, saopštio je ambasador Gandel.

Portal Analitika