Svijet

Najtopliji mjesec ikad registrovan

"Domino efekat bez presedana": Voda u okeanima nikad toplija u maju mjesecu

Temperatura na površini okeana bilježi najtopliji mjesec maj ikad registrovan, saopštio je danas evropski servis Kopernikus, i to poslije rekordno toplog mjeseca aprila.

"Domino efekat bez presedana": Voda u okeanima nikad toplija u maju mjesecu Foto: Pixabay
AgencijeIzvor

„Temperature na površini okeana već dostižu rekordne nivoe i naši podaci ukazuju da je prosječna temperatura za sva mora bez leda u maju 2023. godine bila viša nego bilo kog drugog mjeseca maja“, rekla je u saopštenju Samanta Bardžes, pomoćnica direktora evropskog servisa Kopernikus za klimatske promjene.

Podaci se zasnivaju na kompjuterskim analizama na osnovu milijardi mjerenja koje vrše sateliti i brodovi, avioni i meteorološke stanice širom svijeta.

Podaci koje koristi Kopernikus potiču za neke do 1950. godine, ali za većinu od 1979.

Prosječna temperatura na površini okeana (uvijek isključujući zone gdje ima leda) u maju je bila oko 19,7 stepeni Celzijusa, odnosno 0,26 stepeni Celzijusa iznad srednje vrijednosti za period od 1991-2020, rekao je portparol Kopernikusa.

Okean je kao sunđer apsorbovao oko 90 odsto povećanja toplote izazvanog ljudskim aktivnostima.

To zagrijevanje izaziva domino efekat bez predsedana, navode Ujedinjene nacije, kao što su topljenje leda, podizanje nivoa mora, okeanski talasi toplote i povećanje kiselosti okeana.

Takođe se smanjuje kapacitet apsorbovanja ugljendioksida, a danas okean apsorbuje 25 odsto svih emisija ugljendioksida.

Kada je riječ o temperaturama na cijeloj planeti, mjesec maj je bio drugi najtopliji ikad registrovan.

„Mjesec maj 2023. bio je drugi najtopliji maj na svjetskom nivou“, rekla je Bardžes i dodala da nastavlja da se primjećuje prirodna pojava nazvana El Ninjo u ekvatorijalnom Pacifiku.

El Ninjo je prirodna klimatska pojava obično povezana sa povećanjem temperature, povećanom sušom u nekim djelovima svijeta i jakim kišama u drugim.

Posljednji put taj fenomen je bio 2018-2019, posle čega je uslijedio dosta dug period od gotovo tri godine fenomena la Ninja, koji izaziva suprotne efekte odnosno smanjenje temperatura.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nuro_neregistrovani
07.06.2023. 14:22

0,26 stepeni se povecala. Gotovo je. Koliko je mnogo faktora koji uticu na cikluse na zemlji i kloliko je velike periodd tih ciklusa; i koliko je sve to jace od uticaja covjeka.

2
0