Politika

Džomić: ''Država nije vlasnik vjerskih objekata Pravoslavne crkve''

Izvor

Reagujući na direktno Adžićevo pitanje da li mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije Radović može prodati Ostroški i Cetinjski manastir, Džomić kaže da je u pitanju banalno predstavljanje stvari od strane ''saradnika Miraša Dedeića''.

On je istakao da osoba koja se javila reagujući na njegov tekst nije uspjela da javnosti ponudi dokument na osnovu koga bi potvrdila i dokazala da je Knjaževina Crna Gora bila vlasnik pravoslavnih i rimokatoličkih crkava kao i islamskih džamija.

- Država Crna Gora ni danas, što se vidi iz brojnih propisa i dokumenata nije vlasnik vjerskih objekata Pravoslavne Crkve, Rimokatoličke Crkve i Islamske zajednice.

Ne znam kako je moguće, kaže Džomić, iznositi tvrdnju da je Vlada CG Ustavom i zakonom ovlašćena da donese uredbu o proglašenju za državnu imovinuspomenika kulture, koji su u vlasništvu Mitropolije, kao i spomenika kulture u vlasništvu Islamske zajednice, Barske nadbiskupije i Kotorske Biskupije kada je članom 58 zajamčeno pravo svojine svima i propisano da ''niko ne može biti lišen ili ograničen prava na svojinu ukoliko to ne zahtijeva javni interes''

Džomić navodi da to znači da nijesu tačne tvrdne da je država u ovom momentu vlasnik imovine vjerskih institucija kako to tvrdi akademik Mijat Šuković.

I na kraju treba pročitati važeći Zakon o državnoj imovini u kome je propisano da država ''raspolaže kulturno-istorijskim dobrima, ako nijesu u svojini drugih pravnih i fizičkih lica''

- Crkve i manastiri svakako jesu u svojini Mitropolije Crnogorsko-Primorske kao pravnog lica u Crnoj Gori. Država je vlasnik kulturnih dobara kao što su muzeji, galerije, biste i spomenici revolucije, zaključio je Džomić.

Portal Analitika