Društvo

Od 9 do 17 sati

Dom zdravlja Podgorica: Sjutra vanredni termin za vakcinaciju djece protiv "velikog kašlja"

U Domu zdravlja Glavnog grada u ZO Stara Varoš u terminu od 9 do 17 sati biće organizovan vanredni termin za vakcinaciju djece.

Dom zdravlja Podgorica: Sjutra vanredni termin za vakcinaciju djece protiv "velikog kašlja" Foto: Pixabay.com
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, prema saopštenju IJZ u Crnoj Gori laboratorijski su potvrđeni slučajevi obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

“Veliki kašalj je akutna respiratorna infekcija koju uzrokuje bakterija Bordatela pertusis, a karakteriše se dugotrajnim nadražajnim kašljem praćen zacjenjivanjem sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama, osobito kod novorođenčadi i odojčadi kod koje zbog uzrasta još nije započeta vakcinacija ili nisu stigli da prime sve potrebne doze vakcina iz primarne serije, kao i djeca do pet godina starosti”, kažu u saopštenju. 

Oboljenje se, dodaju, uspješno prevenira vakcinacijom sa kombinovanim vakcinama koje u svom sastavu sadrze komponentu protiv velikog kašlja (Hexaxim, Pentaxim, Tetraxim).

“Apelujemo na roditelje i staratelje koji imaju djecu koja nisu vakcinisana ili nisu primila sve tri doze vakcina iz primarne serije, kao i oni koji nisu primili revakcinu u 2. godini života i pred polazak u školu da dovedu svoju djecu na vakcinaciju i na taj način spriječe obolijevanje od velikog kašlja, kao i od drugih oboljenja koje se ovim vakcinama mogu spriječiti”, zaključuju u saopštenju. 

 

U Crnoj Gori u novembru 22 oboljelih od “velikog kašlja”
0
U Crnoj Gori u novembru 22 oboljelih od “velikog kašlja”
02.12.2023 14:30

 

Portal Analitika