Abiznis

Dolar ojačao petu sedmicu zaredom

Vrijednost dolara na valutnim tržištima porasla i ove sedmice, pete zaredom, jer je sve jasnije da će kamatne stope američke centralne banke ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dolar ojačao petu sedmicu zaredom Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je ove sedmice 0,1 odsto na 106,12 bodova, a u jednom trenutku dostigao je najviši nivo u pet mjeseci, prenosi Hrportfolio.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0,1 odsto, pa je cijena eura porasla na 1,0655 USD, prenosi Mina.

Dolar je ojačao prema japanskoj valuti 0,9 odsto, pa je njegov kurs dostigao 154,65 JPY i kreće se oko najvišeg nivoa u 34 godine.

Jačanje dolara posljedica je procjena da Fed neće početi da smanjuje kamatne stope tako brzo kako se očekivalo, jer su ekonomija i tržište rada i dalje snažni, dok je inflacija povišena.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da ove godine zasad nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna duže vrijeme.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 odsto šansi za smanjenja kamata Feda u junu, a oko 42 odsto u julu.

Vrijednost dolara prema korpi valuta dostigla je polovinom sedmice najviši nivo u pet mjeseci i zbog toga što se dolar smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a ulagače je zabrinuo rast napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Zbog toga je ove sedmice kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao novi najviši nivo u 34 godine, iako japanske vlasti već sedmicama upozoravaju da bi mogle intervenisati na tržištu kako bi spriječile dalje slabljenje jena.

S druge strane, dolar je blago oslabio prema euru. Tako se evropska valuta stabilizovala, nakon što je sedam dana prije njen kurs oštro pao, jer će, po svemu sudeći, Evropska centralna banka (ECB) početi da smanjuje kamate prije Feda, s obzirom da se inflacija u eurozoni kreće na nižim nivoima.

Na tržištu se procjenjuje da bi proces popuštanja monetarne politike ECB-a mogao započeti u junu.

Portal Analitika