Abiznis

DOKAZ: Telenor nepravilno obračunao PDV na državnu taksu na pripejd SIM kartice

Izvor

- Na osnovu zakona o taksama, operatori naplaćuju od operatora taksu na aktivne pripejd SIM kartice. Na osnovu člana 4. toga zakona taksa ne ulazi u osnovicu za obračun poreza na dodatu vrijednost. Dopunom stanja na računu pripejd korisnici Telenora plačaju na osnovicu PDV. Dopunu računa je moguće izvršiti elektronski, vaučerima i putem SMS-a.

Kontrolnim pregledom, za slučajno izabrane korisnike, je utvrđeno da Telenor pripejd korisnicima umanjuje stanje na računu za 1 euro prilikom ostvarivanja prvog poziva u mjesecu, u cilju primjene zakona o taksama pri čemu se NE razdvaja PDV od osnovice, navodi se u zapisniku.

Predstavnik subjekta nadzora je izjavio da zbog nepostojanja preciznih tehničkih uslova za primjenu zakona na pripejd korisnike, taksa se obračunava u skladu sa postojećim tehničkim mogućnostima i na osnovu zakona.

Na zapisnik inpektora Agencije nije bilo primjedbi.

Znači ako korisnik dopuni pet eura, u tu vrijednost se uračunava stopa poreza na dodatu vrijednost od 17 odsto. Nakon toga operatori odbijaju po jedan euro državne takse na koju je već plaćen PDV.

- Pošto državna taksa ne ulazi u porsku osnovicu, onda Telenor shodno zakonu, mora vratiti pripejd korisnicima već naplaćeni PDV na taksu od jednog eura, kazao je juče Portalu Analitika direktor Agencije Zoran Sekulić.

Taksa od po jednog eura na SIM karticu, elektično brojilo i kablovski priključak počela je da se obračunava  od jula, a na naplatu je stigla na avgustovskim računima.

Telenor je juče demantovao da je nepravilno obračunao PDV. Portal Analitika objavljuje faksimil zapisnika inspektora Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

168zapisnikvijest-velika
Portal Analitika