Abiznis

Dojče banka pod istragom

Izvor

Nedavno su predsedavajući i izvršni direktor Barkliz banke dali ostavku nakon što je, posle istrage britanske Uprave za kontrolu finansijske regulative, izašlo na vidjelo da je ova banka namještala libor.

Nakon što je i Dojče banka došla pod lupu finansijske policije, njeni predstavnici kažu da je međunarodna istraga oslobodila uži menadžment od optužbi za učestvovanje u manipulisanju rate po kojoj banke jedna drugoj pozajmljuju novac, ali da su „protiv jednog broja zaposlenih, koji su radili na vlastitu inicijativu, i koji nisu poštovali standarde banke, preduzete određene aktivnosti”.

Dok Anšu Jain i Jirgen Fičen najavljuju plan za smanjenje troškova, kako bi banka uštedjela tri milijarde evra, priznaju da je banka imala udjela u skandalu oko namještanja libora, a njihov prethodnik Jozef Akerman ih naziva “gubitnicima”.

Njemačko izdanje Fajnenšel tajmsa piše kako je Akerman, koji je dužnost predao prije samo mjesec dana, ružno govorio o onima koji su došli na njegovo radno mjesto. Akerman, koji je na čelu banke bio deset godina, navodno je upozoravao na moguće rizike u investicionom bankarstvu.

Sada, kada je Dojče banka upletena u skandal oko manipulisanja liborom, u kome je učestvovala grupa međunarodnih banaka, pokazuje se da je Akerman bio u pravu, piše FT.

Portal Analitika