Društvo

Sindikalci i uprava Javnog servisa prije dva dana stavili paraf na kolektivni ugovor

Dogovorili povećanje plata, dobili ,,zeleno“ od Ministarstva finansija

Reprezentativne sindikalne organizacije u RTCG usaglasile su prije dva dana sa menadžmentom te kuće i uz načelnu podršku Savjeta RTCG konačan sadržaj kolektivnog ugovora u koji je, na osnovu smjernica Ministarstva finansija, ugrađen model po kojem će biti uvećane plate u Javnom servisu.

Dogovorili povećanje plata, dobili ,,zeleno“ od Ministarstva finansija Foto: PA
PobjedaIzvor

Ova informacija Pobjedi je potvrđena iz obje sindikalne organizacije koje su prije dva dana učestvovale u finalnim pregovorima – Sindikata zaposlenih RTCG i Sindikalne organizacije Javni radio-difuzni servis RTCG.

Kako je Pobjedi potvrdila Jadranka Drobnjak iz Sindikata zaposlenih, juče su dobili potvrdu iz Ministarstva finansija da dogovoreno ima zeleno svjetlo tog resora. Dalja procedura podrazumijeva i formalno odobrenje Savjeta RTCG, a potom i konačno odobrenje vladinih tijela čime bi se omogućio obračun majskih zarada po novom modelu.

Sjednica Savjeta je zakazana za ponedjeljak, a očekuje se da će krajem iduće sedmice i Vlada dati konačan stav poslije čega će kolektivni ugovor biti i definitivno potpisan.

Najviše će se benefiti pregovora odnositi na zaposlene sa srednjom školom, dok će u ovoj fazi najmanje uvećanje osjetiti radnici sa sedmim stepenom školske spreme. Tako su usvojenim modelom, radnici sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme dobili uvećanje za dva poena na koeficijente, dok je novinarskom kadru sa visokom školskom spremom koeficijent uvećan za jedan.

Određene korekcije su sprovedene i u kategoriji koja obuhvata urednički kadar, kako taj dio zaposlenih ne bi bio zakinut, ali se, prema podacima koje su naveli predstavnici sindikata, ne odnosi na sam menadžment preduzeća.

Prema gruboj računici, uz mnogo nijansi zbog velikog broja zanimanja, godina staža i drugih specifičnosti, novi obračun bi doveo do uvećanja od oko 150 eura za četvrti stepen, odnosno 110-130 eura za šesti stepen stručne spreme i najmanje za sedmi – 100 eura.

Načelan dogovor je, kako je Pobjeda objavila, bio postignut još u petak, ali su pregovori nastavljeni i nakon prvomajskih praznika, kako bi se kompletan sadržaj kolektivnog ugovora definisao.

Iako je pregovaranje, koje je ušlo u peti mjesec - a obilježila su ga međusobna prebacivanja i prozivke sindikata i uprave, kao i različita pregovaračka polazišta dvije reprezentativne sindikalne organizacije - završilo kompromisom.

Maratonski i iscrpljujući sastanci s ciljem da se dođe do približavanja stavova dva sindikata i menadžmenta uslijedili su nakon jednosatnog prekida rada – štrajka upozorenja – predstavnika Sindikata zaposlenih RTCG koje je organizovano 24. aprila.

Oni su tada naveli da je štrajk organizovan zato što nakon višemjesečnih neuspješnih pregovora sa menadžmentom nije postignut dogovor o povećanju zarada koje je sindikat tražio - u skladu sa preporukom Ministarstva finansija.

Optužili su upravu da namjerno odugovlači iako im pravo na uvećanje zarada pripada kao i svima u javnom sektoru.

Sa druge strane, Sindikalna organizacija Javni radio-difuzni servis zalagao se za povećanje po modelu primijenjenom na javnu upravu, koji ne diskriminiše ni zvanje, niti znanje, niti školsku spremu, odnosno uvećanje za dodatnih 1,5 poena svima.

Prigovorili su prije desetak dana da su prolongiranju i komplikaciji doprinijele, kako su naveli, različite smjernice Ministarstva finansija.

Sudeći prema ishodu, pat pozicija je prevaziđena uz kompromis svih strana.

Iz menadžmenta Javnog servisa ranije je poručeno da sredstva imaju i da je, što se tiče njih, ugovor mogao biti potpisan i mnogo ranije, dok je stav Savjeta RTCG bio da će podržati svaki dogovor do kojeg dođu sindikalci.


Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Vesko_neregistrovani
06.05.2023. 14:17

A i vi se niste culi dok bijase Dps na vlast

2
1
B Budo_neregistrovani
06.05.2023. 14:16

Blago vama mi na pumpama jugopetrol nemamo ni sindikata,ustvari niko nas ne zastupa ,onda nas jasu ko stigne ,raditeli vi u televiziji 15 poslova kami za 450

3
0
N Neka_čoče_neregistrovani
06.05.2023. 12:44

Kolektivni ugovor koji potpiše Raonić neće biti validan jer je presuđeno da je on primljen na poziciju generalnog direktora na nezakonit način. Kad Viši sud potvrdi presudu sve ovo pada u vodu.

6
0
O Onako_samo_neregistrovani
06.05.2023. 12:41

Ovakvo povećanje je smanjilo vrednosnu razliku između stepena obrazovanja što može biti razlog za tužbu i obaranje takvog kolektivnog ugovora.

4
1
I Ide_vuk_neregistrovani
06.05.2023. 12:39

Ovakvo povećanje ide na ruku srednjoškolcima a to znači biračima DFa, Dekokrata i URE, jer njih visokoškolci ne glasaju.

5
1
P Prevara_neregistrovani
06.05.2023. 12:15

RAONIĆ i Drljević varaju. Ponovo

7
0