Sci/Tech

Novčana nagrada po kategoriji iznosi 950.000 eura

Dodjelom nagrade za medicinu započinje sedmica Nobelovih nagrada

Ovogodišnja sezona Nobelovih nagrada započinje u ponedjeljak objavom nagrade za medicinu, prve od šest kategorija.

Dodjelom nagrade za medicinu započinje sedmica Nobelovih nagrada Foto: Rojters
RSEIzvor

Nobel odbor Instituta Karolinska u Stokholmu trebao bi oko 11:30 sati imenovati dobitnika ili dobitnike nagrade za medicinu, prenosi dpa.

U prošlosti je bilo mnogo slučajeva da se nagradi nekoliko naučnika iste godine, na primjer oni koji su radili u istom području medicinskih istraživanja. Od prve dodjele 1901. godine ukupno je 225 ljudi dobilo Nobelovu nagradu za medicinu.

Međutim, prošle godine nagrada je otišla jednom laureatu: švedski genetičar Svante Pääbo nagrađen je za svoja revolucionarna otkrića o ljudskoj evoluciji.

Sezona dodjele Nobelovih nagrada svake godine slijedi isti obrazac: nakon kategorije medicine, objave nagrada za fiziku i hemiju zakazane su za utorak i srijedu, nakon čega slijedi Nobelova nagrada za književnost u četvrtak.

Petak donosi izbor ovogodišnje Nobelove nagrade za mir - jedine nagrade u nizu koja se ne objavljuje u Stockholmu, već u glavnom gradu Norveške Oslu.

Konačno, ponovno u glavnom gradu Švedske, Nobelova nagrada za ekonomske nauke bit će objavljena sljedećeg ponedjeljka.

Nobelove nagrade pokrenute su oporukom izumitelja dinamita i donatora Alfreda Nobela (1833. - 1896.). Namijenjene su odavanju počasti onima koji su bili od najveće koristi čovječanstvu u svakoj kategoriji tokom prethodne godine.

Nagrade se tradicionalno dodjeljuju na svečanosti 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti.

Novčana nagrada po kategoriji iznosi 950.000 eura

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.