Region

Dodikov orden časti dobio osnivač Noćnih vukova: Čovjek kojem je zabranjeno da uđe u BiH

Zastupnik Narodne skupštine Republike Srpske iz stranke Narodna partija Srpske (NPS) Darko Banjac uručio je u Moskvi Orden časti sa zlatnim lancima osnivaču i predsjedniku motorističkegrupr Noćni vukovi iz Ruske Federacije. Noćni vukovi povezani su s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodikov orden časti dobio osnivač Noćnih vukova: Čovjek kojem je zabranjeno da uđe u BiH Foto: Twitter
Klix.baIzvor

Odlikovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pripalo je Aleksandru Zaldastanovu, čovjeku kojem su institucije u BiH 2018. godine zabranile ulazak u zemlju, zbog čega lično u BiH nije mogao primiti orden.

Članovi Noćnih vukova su 19. maja 2018. planirali posjetu BiH i Srbiji kako bi "istražili uticaj ruske imperije na Balkanu". Odlukom Obavještajno-bezbjednosne agencija Bosne i Hercegovine (OSA) u zemlju je zabranjen ulazak Aleksandru Zaldastanovu i Saši Saviću.

Noćni vukovi su motoristička grupa koju čine uglavnom ekstremni nacionalisti, a nazivaju se i moćnom ruskom paravojskom. Smatra se da su bili upleteni u nekoliko tajnih operacija u istočnoj Ukrajini još 2014. godine, kad je anektiran Krim.

Noćni vukovi otvoreno su se hvalili svojim bliskim vezama s Vladimirom Putinom. Priznaju Vladimira Putina svojim herojem izjavljujući da su spremni umrijeti za njega. On je počasni član i često je vozio motocikl s grupom, iako vozi posebno modifikopvani Harley Davidson na tri točka, a ne obični Harley koji grupa preferira.

Grupa se ponosi svojim ruskim nacionalizmom, čudnom mješavinom sovjetske i tradicionalne ruske ikonografije. Svoje klubove, ambleme i odjeću ukrašavaju slikama Staljina. Ponosno se izjašnjavaju kao antifeministi i antigej, odbacuju zapadne vrijednosti i ističu svoju privrženost Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Imaju oko 50 ogranakaširom Rusije i istočne Evrope.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.