Region

"Konačno počela igra otvorenim kartama"

Dodik o novim sankcijama SAD: Pokušaj obezglavljivanja naroda u Republici Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je današnje uvođenje američkih sankcija visokim funkcionerima i liderima partija koje čine vlast u Republici Srpskoj, "pokušaj obezglavljivanja naroda u RS".

Dodik o novim sankcijama SAD: Pokušaj obezglavljivanja naroda u Republici Srpskoj Foto: RTRS
Portal AnalitikaIzvor

"Korupcija, nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kriminal, neka su od obrazloženja za koja nikada nije priložen nijedan dokaz. SAD ne traže dokaze, za presudu je dovoljno označiti metu", rekao je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).

Po njegovim riječima, uvođenje sankcija zbog lobiranja za sastanke sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, znači da je "konačno počela igra otvorenim kartama".

"Sve što rade, u stvari rade zbog veza ruskog i srpskog naroda koje su opštepoznate", ocijenio je Dodik.

Ukazao je da "ni ogromna stradanja i žrtve, razaranja i ratovi, nijesu napravili neprijateljstvo između Srba i Rusa", pa neće ni američke sankcije.

"Ako smo mi 'pokazna vježba' za ostale u svijetu koji bi da sarađuju sa Rusima, neka bude tako. Zar je moguće da su Dodik, Cvijanović, Stevandić, Đokić i ostali sankcionisani krivi, a da ni u čemu nema američke krivice?", pitao je Dodik.

Sekretarijat SAD za finansije je danas uveo sankcije ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petru Đokiću zbog, kako je navedeno, potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju "antidejtonskim ponašanjem".

Sankcije su uvedene i šefu Predstavništva RS u Moskvi Dušku Peroviću, kao i Savi Cvjetonoviću, zbog veza sa Rusijom. 

SAD uvele sankcije Miodragu Daki Davidoviću i Branu Mićunoviću
12
SAD uvele sankcije Miodragu Daki Davidoviću i Branu…
16.11.2023 17:24

 

Portal Analitika