Abiznis

Program Delegacije EU i Crne Gore

Dodijeljeni novi grantovi za samozapošljavanje za 159 nezaposlenih

Danas svjedočimo da podrška Evropske unije daje opipljiv doprinos kvalitetu života ljudi, u ovom slučaju kroz dodjelu novih grantova za samozapošljavanje za 159 nezaposlenih - rekao je šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Enstrom.

Dodijeljeni novi grantovi za samozapošljavanje za 159 nezaposlenih Foto: Foto: Delegacija EU u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji za medije povodom dodjela grantova kazao da je ova bespovratna finansijska podrška za nezaposlene dio zajedničkog programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a za koji je izdvojeno ukupno 18 miliona eura, uključujući 3,5 miliona eura direktne grant podrške za nezaposlene.

„Od oktobra 2019, kroz tri uzastopna poziva, dodijelili smo bespovratna sredstva za samozapošljavanje za 459 nezaposlenih širom zemlje, čime su dobili priliku da ostvare svoje snove i unaprijede svoju egzistenciju uspostavljanjem sopstvenog biznisa“, precizirao je Enstrom.

Ovaj program je, prema njegovim riječima, još jedna prekretnica kada je riječ o posvećenosti Evropske unije da stane uz Crnu Goru u ovim teškim vremenima. 

„Prvenstveno ima za cilj da pomogne nacionalnim službama za zapošljavanje da efikasno odgovore na ekonomske izazove izazvane trenutnom krizom. Od izbijanja krize kovida-19 EU je dodijelila Crnoj Gori više od 115 miliona eura grantova i povoljnih kredita za zaštitu zdravstvenih radnika na prvoj liniji odbrane, unapređenje javnog zdravlja i očuvanje hiljada radnih mjesta“, istakao je Enstrom.

Preduzetništvo je, dodaje, snažan pokretač ekonomskog rasta i inovacija, zbog čega su podsticanje preduzetništva i stvaranje povoljnog ambijenta za “start-ap” preduzeća jedan od prioriteta i Unije i crnogorske vlade.

„Program koji danas predstavljamo igra važnu ulogu u promociji preduzetničke kulture i preduzetništva među nezaposlenima, posebno kroz podsticaj većeg uključivanja žena, mladih, te dugotrajno nezaposlenih u projekte samozapošljavanja. Zavod za zapošljavanje Crne Gore treba da nastavi da gradi na ovim čvrstim osnovama, kako bi ostao na putu planirane realizacije grantova za samozapošljavanje i na taj način obezbijedio održivost postignutih rezultata. Predstoji puno posla u ovoj oblasti i možete računati na podršku EU dok radite na tom cilju“, poručio je Enstrom.

Portal Analitika