Politika

Nema dozvole, odbijen zahtjev za legalizaciju

Dobričanin nastavlja sa gradnjom nelegalnog objekta

Predrag Glušćević, čiji angažman Nacionalni parkovi Crne Gore ovih dana pravdaju pozivajući se na pravila konkursa, nikada nije dovršio sporni objekat u naselju Tološi u Podgorici zbog kojeg je, zajedno sa nekadašnjim poslovnim saradnikom iz firme „Montenegro Mega group“ Vladanom Lakićem, pravosnažno osuđen 2018. godine na kaznu zatvora za krivična djela prevara i utaja poreza.

Dobričanin nastavlja sa gradnjom nelegalnog objekta Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Ali je taj isti sporni objekat nastavio bespravno da gradi istaknuti hirurg i poslanik u Skupštini Crne Gore – dr Vladimir Dobričanin. To potvrđuje raspoloživa dokumentacija do koje je Pobjeda došla prethodnih mjeseci, uključujući i zahtjev za legalizaciju bespravno nadograđenog zdanja koji je Dobričanin preko svog punomoćnika podnio 8. februara 2023. godine nadležnom opštinskom tijelu u Podgorici - ali je odbijen kao neutemeljen.

To je bio samo element koji ukazuje ko stoji iza „ničije zgrade“ u Kotorskoj ulici u Tološima. Sve je dostupno na sajtovima zvaničnih organa, na internetu i pretraživaču... Uporedo, nadležni organi, pored svih dokaza i saznanja, i međusobne komunikacije i razmjene podataka nikada nijesu personalizovali krivca, donijeli rješenje o zabrani bespravne gradnje na ovoj parceli ili odluku o rušenju nelegalnog objekta na kojem radovi svakodnevno traju, osim što pauziraju kada se pojavi inspekcija da traži investitora ili izvođača...

Temelj isti, dozvole nema

Na talasu političko-crkveno-ekološkog prepucavanja povodom nedopustivih primjera krivolova na Skadarskom jezeru i napada na državne službenike i zaštitare na terenu, u medijima se poteglo i pitanje kako je Gluščević uopšte zaposlen kao supervizor u Službi nadzora i kontrole u Nacionalnim parkovima Crne Gore.

NPCG: Kao supervizora zaposlili osobu osuđivanu za prevaru i pronevjeru
12
NPCG: Kao supervizora zaposlili osobu osuđivanu za prevaru…
05.02.2024 10:50

Da stvar bude bizarnija, pored izuvanja pojedinih političkih subjekata, koji opravdavaju krivolov samo ako dolazi iz njihovih partijskih ili vjerskih redova, isplivala je ništa manje problematična boljka – divlja gradnja.

Na osnovu obimne dokumentacije ispostavlja se da se tako nešto praktikuje istaknuti ljekar i poslanik Dobričanin, nastavljajući da gradi iako ne može da ozakoni bespravni objekat na temeljima sudski „zakopane“ građevine MMG-a, nikad sazidane, niti useljene od 2004. godine.

Iako tada zgrada nije bila odmakla dalje od prizemlja, u razmaku između 2006. i 2009. godine, vlasnici MGG-a Gluščević i Lakić su proda(va)li nepostojeća 74 stana, pojedine i po više puta. Presudio je tako Osnovni sud u Podgorici i potvrdio pravosnažno 2018. godine. U međuvremenu vođene su građanske parnice između nesuđenih vlasnika stanova i investitora koji su i odležali ono što im je sud dosudio.

Taman kada je medijska prašina pala na taj sudski postupak, objekat je čarobno nastavio da raste u proteklih nekoliko godina, preciznije nakon 2020. godine. I to bez građevinske dozvole. Nalazi se na parcelama 2877/5 i 2877/6 (LN3012) koje su kategorisane kao njiva druge klase, na placu poznatog vlasnika (majke poslanika Dobričanina) i gradi se na istoj osnovi koja se dimenzijama poklapa sa objektom iz 2004. godine koji je i sudski završio kao - dokazana i procesuirana prevara građana, bez ijednog validnog dokumenta. Pritom, sam Dobričanin u zahtjevu za legalizaciju potencira da objekat potiče iz – 2004. godine.

Ni danas nema zvanične table o projektu, nadzoru, investitoru, izvođaču... a pravno nepostojeći čardak u međuvremenu je dospio do treće etaže i prkosi proteklih godina izlascima građevinsko-urbanističke inspekcije koja, kada god bi se pojavila, gradilište je zjapilo pusto i nije se moglo utvrditi kome pripada, niti ko izvodi radove, ni za čiji interes.

Zapisnik iz januara

Prema informacijama Pobjede, u januaru, na osnovu saznanja da se na toj lokaciji izvodi potencijalno sporna gradnja, inspektori su izašli na teren i pokušali da „identifikuju subjekt nadzora“.

U Zapisniku o inspekcijskom pregledu koji su, kako je navedeno, 10. januara sačinili službenici Vladimir Rašković i Ljubomir Vučeraković i koji je jedno vrijeme stajao zakačen na ogradi placa, navodi se da je nadzor sproveden po službenoj dužnosti na osnovu člana 35 Zakona o inspekcijskom nadzoru, budući da se subjekt nadzora nije odazvao na raniji poziv inspektora Raškovića ostavljen na ogradi parcele 2877/5 KO Tološi.

Inspektori su, kako se moglo pročitati, konstatovali da se na parceli nalazi objekat spratnosti S+P+1 (suteren, prizemlje i sprat), složenog oblika osnove, kao da postoji i ozidan drugi sprat sa postavljenom termoizolacijom, odnosno stiroporom, dok su na prvom spratu postavljeni spoljna stolarija i fasada, a objekat je zaključan, zbog čega nije bilo moguće „izvršiti uvid u njegovu unutrašnjost“.

- Uvidom u list nepokretnosti br 3012 utvrđeno je da je katastarska parcela br 2877/5 upisana na Vladimirku Dobričanin sa obimom prava 1/1. U predmetnom listu je takođe evidentiran zahtjev za upis predmetnog objekta, kao i ostali tereti na predmetnoj katastarskoj parceli, koji se tiču naplate novčanih potraživanja od fizičkih i pravnih lica. Objekat je vidljiv na orto foto snimku iz 2011. godine u gabaritima osnove 13x 19 metara, što implicira da je etaža sprat već bila ozidana – navodi se u zapisniku o inspekcijskom pregledu.

Sa druge strane, Pobjeda zvanične odgovore od Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, odnosno nadležne inspekcije u tom resoru, povodom gradnje u Tološima nije dobila od sredine januara kada smo postavili pitanja i nekoliko puta se interesovali preko PR službe ima li naznaka da će biti odgovoreno.

Na osnovu fotografije objekta iz novembra 2020. godine, koju Pobjeda posjeduje, vidi se gruba gradnja, a prva etaža nema ploču, što znači da ona tada nije bila dovršena.

Danas je stanje bitno drugačije, što znači da su graditelji intenzivirali posao od 2020. godine na ovamo. Ploča koje nije bilo je izlivena, na nju dozidan još jedan sprat, a nad njim postavljene armature koje impliciraju da će se možda nastaviti i sa trećom ili potkrovljem. Postavljena je bravarija, urađena fasada...

Glavni grad rekao svoje

Prošle godine, u aprilu, na adresu tadašnjeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je rukovodila Ana Novaković-Đurović, stiglo je obavještenje iz Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorica da se odbija zahjtev za legalizacija objekta na urbanističkoj parceli 2877/5 (identičnoj na kojoj su prije 20 godina gradila MMG; i to na istim temeljima) koju je preko pravnog zastupnika tražio doktor Vladimir Dobričanin, opozicioni poslanik u Skupštini Crne Gore, donedavno dio avgustovske većine koja se još kolokvijalno pominje iako smo od 2020. promijenili tri vlade.

U rješenju koje je povodom tog zahtjeva donio nadležni opštinski organ, a dostavljeno je bivšem ministarstvu, kao i Dobričaninovom pravnom zastupniku Veliboru Komatini, konstatuje se da stranka u naznačenom roku nije otklonila nedostatke, iako je bila upozorena na pravne posljedice, pa je rješenjem odbijen podnesak.

Prethodno, Opštinski sekretarijat je utvrdio da podnesak za legalizaciju sadrži nedostatke, odnosno da je nepotpun i obavijestio stranku da je potrebno u roku od 20 dana od dana prijema obavještenja da radi vođenja daljeg postupka dostavi originani list

nepokretnosti za parcele sa uknjiženim predmetnim objektom sa razradom u skladu sa geodetskim elaboratom uz ispravku dostavljenog izvještaja i izjave revidenata „koji nije urađen u skladu sa zakonskim propisima i planskom dokumentacijom“.

Šumovi između državnih organa

Ni prvi ni posljednji javni funkcioner koji nešto gradi bespravno, pa pokušava da legalizuje, reklo bi se... Bilo ih je u ondašnjoj vlasti prije 2020, ali i među ministrima Krivokapićeve, i to, da stvar bude gora – i u resoru urbanizma.

Ali jednostavna usporedba Lista nepokretnosti, odnosno parcele iz sudskog slučaja od prije desetak godina otvorila je novu dimenziju: isti plac, nadograđen na objekat koji je firma pod nazivom Montenegro Mega grupa uspjela da naplati od nesuđenih vlasnika stanova, iako zgrada nije odmakla od prizemlja, a cio slučaj se godinama povlačio po sudovima...

Pokeraški rečeno, trebalo je imati petlje pa na takvom kalemu bilo što graditi, posebno ako sve nije regularno i čisto kao suza.

Ostalo je nejasno kako je i pored zvanične prepiske lokalnih i državnih vlasti, gdje se Dobričanin legitimiše, nekim čudom investitor građevine koja bode oči, a nalazi se u neposrednoj blizini dvije škole (jedne međunarodne, a druge osnovne) ostao nepoznanica neposredno upućenim institucijama koje treba da suzbiju nelegalnu gradnju.

Da li zbog sistemskih nepovezanosti državnih organa i institucija, pretrpanosti poslom, neinventivnosti ili zloupotrebe ingerencija, tek investitor je – nepoznat.

I pored prepiske Glavnog grada sa Ministarstvom prostornog planiranja, u kojoj se investitor jasno prepoznaje na osnovu činjenice da je tražio da legalizuje nemoguće. Uporedo, sve vrijeme bespravne nadogradnje vlasnik placa bio je preko punomoćnika aktivan i sudjelovao u bespravnoj gradnji: tražio brisanje ranijih tereta i ograničenja, zabilježbi, zahtijevao uknjižbu objekta, dok su sve vrijeme građevinari imali i struju na gradilištu. Odnekud.

Što otvara dodatna pitanja osnovanosti priključivanja na mrežu, kao i u brojnim slučajevima divlje gradnje širom Crne Gore.

Nadležni i dalje ne znaju koga traže

Urbanističko-građevinska inspekcija juče je ponovo pozvala „nepoznatog subjekta nadzora“ da se do danas u 14 sati lično pojavi i bude prisutan na mjestu izgradnje objekta u Kotorskoj ulici broj 3 kako bi bio sproveden inspekcijski pregled.

U „pozivu za stranku“ (član 35 Zakona o inspekcijskom nadzoru), koji je u 13 sati ostavljen na kapiji dvorišta gradilišta, napominje se da „ako se pozvani ne odazove ovom pozivu ili ne obavijesti urbanističko-građevinsku inspekciju da je spriječen da dođe, ili izostanak ne opravda – inspekcijski pregled će se izvršiti bez prisustva subjekta nadzora“, stoji u dokumentu koji potpisuje inspektor Vladimir Rašković.

Poziv je ostavljen nakon što inspekcija na gradilištu nije pronašla nikoga. Sat kasnije, ispred ulaza u objekat stajao je kombi a na drevnoj gredi bila je okačena radna uniforma, a svakodnevne aktivnosti su nastavljene.

Ovo je za nepunih mjesec druga ovakva napomena i potraga za subjektom nadzora koji se formalno ne odaziva, a inspekcija i ministarstvo imaju dokumenta ko stoji iza zahtjeva za legalizaciju objekta.

Portal Analitika