Svijet

Dobili milijarde eura pomoći, sada ne znaju što će s novcem

Nakon što je osigurala izdađan deo evropskih sredstava za oporavak od korona-krize, Španija se suočava sa neverovatnim problemom.

Dobili milijarde eura pomoći, sada ne znaju što će s novcem Foto: Pixabay
IndexIzvor

Naime, oni ne znaju kako da iskoriste sav taj novaca, rekli su Rojtersu vladini izvori.

"Ovo nije kriza novca, nego kriza ideja", rekao je jedan od izvora.

U zemlji koja od 2016. nije uspela doneti celogodišnji budžet zbog produžene političke paralize, potreba za iznenadnim povlačenjem dodatnom novca je izazov, rekli su izvori.

Španija je izuzetno teško pogođena pandemijom. Od kovida 19 obolelo je više od 640.000 ljudi, najviše među zemljama zapadne Evrope, a umrlo je više od 30.000 ljudi. Ekonomija je u drugom tromesečju pala za 18,5 odsto.

Kako bi se oporavila, Španiji je bespovratno dodeljeno oko 140 milijardi evra iz paketa Evropske unije za oporavak od koronavirusa, ukupno vrednog 750 milijardi evra. To uključuje 43 milijardi evra bespovratnih sredstava samo u naredne dve godine - što je oko osam odsto godišnje potrošnje.

"Potrošiti taj novac nije lako", rekao je drugi vladin izvor.

Četiri izvora upućena u upravljanje fondovima rekla su da postoje zabrinutost i nervoza oko toga kako postaviti sistem za preuzimanje tolike količine likvidnosti, prenosi Index.

Drugi izvor sa direktnim uvidom u upravljanje fondovima rekao je da su glavni projekti za primanje sredstava već namenski predviđeni i da će se Španija sigurno pridržavati rokova i zahteva koje nameće Brisel.

Evropska komisija preporučila je evropskim vladama da novac iz paketa oporavka troše na zelenu energiju, saobraćaj i ulaganja u digitalizaciju.

Španski premijer Pedro Sančez, koji se na samitima Evropske unije u julu borio za odobrenje fonda za oporavak, stavio je svoj kabinet u poziciju nadzora sprovođenja plana oporavka, a trebalo bi da bude oformljeno i savetodavno telo koje čine direktori korporacija, rekao je drugi izvor.

"Trenutni izazov je na koji će se način novac koji stigne u potpunosti iskoristiti. Moraće da postoje projekti s velikom apsorpcijom investicija", rekao je direktor konsultantske kompanije "Red 2 red" Hose Moises Martin.

Portal Analitika