Abiznis

Diverzija ili nesposobnost?

Izvor

Diverzije na gradilištu Regionalnog vodovoda: Javno preduzeće Regionalni vodovod zaprepastilo je početkom ovog mjeseca  crnogorsku javnost informacijom o raskidu ugovora sa Štrabagom, zaduženim za izgradnju dionice vodovoda od izvorišta do Đurmana, jer, kako je pojašnjeno, taj izvođač, svojim nesavjesnim radom, doveo je u pitanje realizaciju cijeloga projekta i ugrozio državni interes.Iz Vodovoda je kazano da je ugovor zvanično raskinut 1. decembra,  jer su na gradilištu od 35 kilometara, od bazena Đurmani do izvorišta Bolje sestre, zatekli pravu anarhiju koju su stvorili Štrabagovi podizvođači..

Prema ocjenama iz Regionalnog vodovoda, preuzeti posao Štrabag ne bi završio naredne godine, a možda ni 2011, zbog čega je JP Regionalni vodovod odlučilo da raskine ugovor i preuzme radove kako bi ih završili do naredne turističke sezone. Ugovor je raskinut uz saglasnost Ministarstva uređenja prostora.Uprava Vodovoda je, čak, optužila Štrabag za diverziju na gradilištu, jer je dan prije raskida ugovora na dvije komore na jezeru, na kojima se vrši spajanje dva kraka cijevi, jedna od njih bila potopljena i ostala na dnu jezera. Ne samo komora, nego i dvije bočne cijevi su potopljene, nekih 200 metara cjevovoda, a to u Vodovodu, smatraju diverzijom.

Kako je sve počelo: Štrabag je prije tri godine, prvo kupio nešto manje od trećinu akcija Crnagoraputa, od Fondova za razvoj i penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda za zapošljavanje, za 8,4 miliona eura. Austrijanci su se tada obavezali da u narednih godinu ulože još 5,7 miliona eura kako bi postali vlasnici 51odsto akcija. Sada posjeduju 50,99 odsto, nekada, čuvene crnogorske kompanije za gradnju i održavanje puteva. Austrijska kompanija je kupujući Crnagoraput, dobila i ekskluzivno pravo da u petogodišnjem periodu održava magistralne puteve za cifru od 45 miliona eura. Štrabag je u 2008.godini na, starom kontinentu, ukupno zapošljavao čak 60.000 radnika, a prihod te kompanije je iznosio fantastičnih 11 milijardi eura. Nominalna vrijednost kapitala Crnagoraputa je 13,5 miliona eura,

Praksa plašenja radnika: Čelnici Štrabaga nijesu poznati po dobrim odnosima sa radnicima i sindikalnom organizacijom. Iz Sindikata Crnagoraputa, marta ove godine, je saopšteno da ih je uprava izložila neprihvatjlivom i neprimjerenom pritisku i ucjenama u cilju nezakonitog otpuštanja čak 140 zaposlenih. U međuvremenu, broj radnika Crnagoraputa je više nego prepolovljen, a direktori su se hvalili da su jedna od rijetkih kompanija koja redovno isplaćuje zarade zaposlenim. Trenutno, 140 radnika čeka sudski epilog da li je njihovo otpuštanje i visina otpremnina, bila u skladu sa zakonom.

P.Z.

Portal Analitika