Region

Potpredsjedniku vladajuće Socijalističke partije Srbije priznanje za "doprinos razvoju i jačanju međunarodnih odnosa"

Direktoru Srbijagasa uručen orden Rusije

Direktoru Srbijagasa i potpredsjedniku vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušanu Bajatoviću uručen je Orden Ruske Federacije za doprinos razvoju i jačanju međunarodnih odnosa.

Direktoru Srbijagasa uručen orden Rusije Foto: Twitter
Portal AnalitikaIzvor

Orden koje dodjeljuje rusko Ministarstvo inostranih poslova, Bajatoviću je u Beogradu uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bajatović je u objavi na društvenoj mreži X napisao da je to priznanje za sve koji rade na jačanju bliskih veza Srbije i Rusije.

"Ovaj orden ne pripada samo meni, Srbijagasu ili SPS-u. Nosiću ga s ponosom kao simbol bratskih i neraskidivih veza ruskog i srpskog naroda", napisao je on.

Bajatović je godinama na čelu Srbijagasa, državnog energetskog preduzeća koje u svom poslovanju zavisi od Rusije odakle uvozi gas.

Nedavno se na predizbornom skupu SPS-a pojavio u crvenom duksu sa velikim latiničnim slovom "Z" koje je simbol ruske agresije na Ukrajinu.

SPS, koja je u vlasti sa Srpskom naprednom strankom (SNS) duže od decenije, važi za proruski orijentisanu.

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić, koji je i aktuelni šef diplomatije, javno zastupa stav da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji.

Iako je kandidat za članstvo u EU, Srbija odbija da uvede sankcije Kremlju zbog invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. Uz Tursku, to je jedina država kandidat za članstvo u EU koja Rusiji nije uvela sankcije.

Evropski parlament je u maju izglasao rezoluciju o Srbiji u kojoj se izražava žaljenje zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i osudio bliske veze dvije zemlje.

Portal Analitika