Svijet

Direktorka STO: Ukinuti trgovinske barijere uvedene zbog pandemije

Direktorka Svjetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okondžo-Iveala kazala je da su u porastu trgovinske barijere postavljene zbog Kovida-19 i od država je zatražila njihovo ukidanje.

Direktorka STO: Ukinuti trgovinske barijere uvedene zbog pandemije Foto: AFP/FABRICE COFFRINI
RSEIzvor

"Neophodno je da uklonimo ove restriktivne mjere kako bi se medicinske potrepštine, roba i vakcine mogli kretati brže", naglasila je Okondžo-Iveala, prenosi Rojters.

"Trend ide u pogrešnom smjeru," rekla je Okonjo-Iveala na virtuelnom forumu Ujedinjenih nacija, ukazujući na prepreke u trgovini robom povezane sa pandemijom.

Prema njenim riječima, na početku pandemije prošle godine bilo je 109 zabrana, potom su pale na 51, ali su ponovo povećane na 53.

Jedna od takvih mjera je šema odobrenja Evropske unije za izvoz vakcina protiv Kovid-19 koja treba da istekne 30. juna. Okonjo-Iveala je ranije rekla da je "razočarana" šemom, iako je Komisija saopštila da je ciljana, srazmjerna i privremena.

Još jedan način za olakšanje trgovinskih tokova mogao bi biti "dobrovoljni sistem praćenja" za identifikovanje i uklanjanje uskih grla u snabdijevanju, dodala je ona, rekavši da je STO u pregovorima sa proizvođačima i Međunarodnom trgovinskom komorom i drugim partnerima.

Na istom događaju, Okonjo-Iveala je pozvala sve članice STO da do jula postignu dogovor o poboljšanom pristupu vakcinama protiv Kovida-19 nakon višemjesečnih pregovora o ukidanju prava na intelektualnu svojinu farmacuetskih kompanija.

Većina zemalja u razvoju podržava ukidanje prava, ali nekoliko bogatijih država je i dalje protiv jer smatraju da će se time otežati istraživanje koje je i omogućilo brzu proizvodnju doza protiv Kovida-19.

"Žurim i želim da se do jula dogovorimo, jer su životi važni", rekla je direktorka STO.

Bivša nigerijska ministarka finansija takođe je komentarisala ministarsku konferenciju STO sljedećeg mjeseca koja će imati za cilj postizanje sporazuma o smanjenju subvencija za ribarstvo, rekavši da je i dalje vidi "ozbiljne razlike" između zemalja.

Portal Analitika