Društvo

Na snagu stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Direktor beranske bolnice najavio tužbu zbog smjene

Direktori zdravstvenih ustanova kojima je po sili novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti juče prestao treći mandat potvrdili su Danu da čekaju da Ministarstvo zdravlja imenuje vršioce dužnosti od petka.

Direktor beranske bolnice najavio tužbu zbog smjene Foto: dan
DanIzvor

Direktori sa kojima je Dan razgovarao kazali su da nisu podnosili ostavke, već da su im po novom zakonu, zbog kojih neki od njih najavljuju tužbe, prestale funkcije.

Dan je juče objavio da je po novom zakonu više od dva mandata funkciju obavljalo 11 direktora, i to bolnice Nikšić Ilija Ašanin, Specijalne bolnice u Brezoviku kod Nikšića Gordana Reljić, Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, bolnice u Beranama Budimir Dabetić, Doma zdravlja Berane Zuhra Hadrović, Doma zdravlja Ulcinj Pavle Marniković, barske bolnice Dragoslav Tomanović, bolnice Bijelo Polje Biserka Bulatović, direktor Doma zdravlja Plav Omer Šahmanović, direktor Doma zdravlja Pljevlja Ilhan Tursumović i direktor Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović. 

Dio njih obavljao je funkciju čak i u četvrtom mandatu u kontinuitetu.

Član 178 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čije su izmjene usvojene u januaru, propisao je da direktoru zdravstvene ustanove prestaje mandat ukoliko je tu funkciju obavljao više od dva puta u kontinuitetu il i sa prekidima.

Prema saznanjima Dana, Ministarstvo će do petka imenovati vršioce dužnosti u ustanovama koje su po sili zakona ostale bez rukovodioca.

Dojučerašnji direktor beranske bolnice Budimir Dabetić kazao je za Dan da ga je o smjeni obavijestio sekretar ministarstva Borko Bajić i da mu prestaje mandat na osnovu novog zakona.

Istakao je da mu je rekao da će već danas biti imenovan vršilac dužnosti direktora bolnice u Beranama.

Dabetić je kazao da će postupiti onako kako to resorno ministarstvo naloži, ali da smatra daje njegova smjena uslijedila nezakonito i da će pravdu u daljem postupku potražiti na sudu.

- Meni je jasno saopšteno u Ministarstvu zdravlja, gdje sam bio pozvan na razgovor, da mi primjenom novog zakona prestaje mandat direktora Opšte bolnice u Beranama. Rečeno mi je da će na moje mjesto odmah biti imenovan vršilac dužnosti direktora. U tom slučaju moram da postupim onako kako to Ministarstvo zahtijeva i da se činom razrješenja povučem sa mjesta direktora. Međutim, smatram da je pomenuti zakon donesen suprotno Ustavu, i da je samim tim i moja smjena nezakonita. Zato ću u nekoj daljoj proceduri pravdu potražiti na sudu - naglasio je Dabetić.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je za Dan da je po stupanju novog zakona razriješen te dužnosti i da će nastaviti da radi kao pedijatar.

Kazao je da nije sam podnio ostavku, već da obavlja svoje obaveze do imenovanja v.d. direktora.

- Stupanjem zakona jasno je što se desilo, jedino čekamo i zvaničnu potvrdu od Ministarstva. Očekujem da se uvede v.d. stanje i da nas o tome obavijeste, do tada ću nastaviti da obavljam svoju dužnost - kazao je Kavarić.

Direktorica Doma zdravlja u Beranama Zuhra Hadrović ističe za Dan da je službeno upoznata da je na snagu stupio novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa prestanak njenog mandata rukovodioca u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Ovdje su stvari jasne. Ja ću, u skladu sa utvrđenim propisima, čekati dalje upute Ministarstva zdravlja i po njima postupati. Logično je da i dalje obavljam funkciju direktora dok Ministarstvo ne imenuje novog. To da li će se na mjesto direktora Doma zdravlja u Beranama odmah imenovati vršilac dužnosti, ili će se sprovesti procedura raspisivanja oglasa za izbor direktora stvar je Ministarstva zdravlja. Prije svega zakoni se moraju poštovati i ja sam spremna da postupim onako kako to i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nalaže - istakla je Hadrović, koja funkciju direktora Doma zdravlja u Beranama obavlja u trećem mandatu.

Direktor bolnice u Baru Dragoslav Tomanović kazao je za Dan da nije podnio ostavku na tu funkciju. Njegovu smjenu već dva mjeseca traže porodice preminulih koji su liječeni od infekcije koronavirusa u toj ustanovi. Porodice su optužile Tomanovića da nije obezbijedio dovoljno stručnjih ljekara i da su liječili zaražene bez pulmologa.

Direktor Doma zdravlja Ulcinj Pavle Marniković kazao je za Dan da je po osnovu trećeg mandata u grupi direktora kojima prestaje funkcija po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. On je kazao da niko od njega nije tražio da sam podnese ostavku i da to nije uradio, već da je novim zakonom situacija jasna.

- Na konkursu sam imenovan treći put, jer je po prethodnom zakonu, umjesto ranije upravnog odbora, za dva poslednja mandata ministar birao direktore, zbog čega mi se ovaj mandat računao kao drugi. Nema tu ništa sporno i zakon je jednak za sve nas. Ostaću u ovoj ustanovi, tu sam već 30 godina. Dao sam svoj maksimum da ova ustanova funkcioniše kako treba i na dobro pacijenata i ljekara. Na funkciji direktora sam po zakonu bio devet godina i čekam zvaničnu potvrdu o razrješenju. Ne znam ko bi mogao biti moj naslednik, biće raspisan konkurs - kazao je Marniković. 

Portal Analitika