Društvo

Nakon što je EK u izvještaju kritikovala Javni servis

Dio članova Savjeta RTCG traži disciplinski postupak protiv Šundića

Članovi Savjeta Radio-televizije Crne Gore Bojana Jokić i Milan Radović inicirali su juče inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv generalnog direktora RTCG Božidara Šundića zbog kritika iz izvještaja Evropske komisije EK na račun neprofesionalizma Javnog servisa.

Dio članova Savjeta RTCG traži disciplinski postupak protiv Šundića Foto: Foto: M. Babović/Pobjeda
Dan Izvor

EK je u izvještaju navela da i dalje ostaje zabrinutost zbog uredničke nezavisnosti i profesionalnih standarda nacionalnog Javnog emitera RTCG, a izrazili su i zabrinutost zbog disciplinskih postupaka protiv novinara te kuće zbog stavova iznijetih na društvenim mrežama, piše Dan.

Na burnoj sjednici Savjeta, koja je održana iza zatvorenih vrata, dugo se diskutovalo o prilogu u Dnevniku RTCG, emitovanom u četvrtak veče, a kojim se pokušao diskreditovati novinar i urednik te kuće Zoran Leković. Takođe, članovi Savjeta su raspravljali i o statusima Lekovića na Fejsbuku, a mogli su se čuti i stavovi pojedinaca da bi novinari trebalo da pripaze šta govore, što je izazvalo burnu reakciju Jokić i Radovića, koji su istakli da sloboda izražavanja ne bi smjela nikom da bude uskraćena ako je u skladu sa zakonom.

Direktor TVCG Slavko Đurđić je naveo da Leković pola godine nije dolazio na posao, te da je bio na bolovanju, ali da je za to vrijeme redovno objavljivao statuse. Direktor RTCG Božidar Šundić je na sjednici kazao da nije pokrenuo disciplinski protiv Lekovića, kao ni protiv jednog novinara, a što se tiče njega ostavio je Savjetu na volju da li će pokrenuti proceduru za ispitivanje njegove odgovornosti. Đurđić je na sjednici rekao da je tačno da je u pojedinim prilozima na RTCG trebalo reagovati, ali da je to bio posao urednika. On se požalio da mandatar Zdravko Krivokapić neće da dođe na RTCG, te da je Dritan Abazović prilikom jednog gostovanja rekao da jedva čeka da rukovodstvo RTCG ode.

Na sjednici je došlo do burne rasprave između Bojane Jokić i člana Savjeta Gorana Sekulovića. Naime, Jokić je insistirala da se razgovara o postupcima novinara RTCG, odnosno o emisiji Živa istina Darka Šukovića, za kojeg je rekla da članove Savjeta naziva “kišnim glistama”, a Srbe, odnosno trećinu populacije Crne Gore, fašistima, te o Dušanki Pejović koja je u jednom intervju klerofašistima i četnicima nazvala dio partija i vjernike Srpske pravoslavne crkve. Na drugoj strani, Sekulović je tražio da se priča o mitropolitu Amfilohiju, te kako on vrijeđa, na šta mu je Jokić odgovorila da mitropolit ne radi na RTCG i da oni treba da se bave novinarima Javnog servisa, a ne vjerskim liderima.

Sekulović je Jokić optužio da nema kredibilitet da brani Amfilohija, na šta mu je ona uzvratila da je ona jedina protiv mitropolita ranije podnijela dvije krivične prijave. Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić je prekinuo raspravu i tražio da se ne govori o mitropolitu koji se trenutno nalazi na liječenju.

Član Savjeta Milan Radović juče je nakon sjednice na Tviteru objavio da je menadžment RTCG priznao da je napravio grešku podnoseći krivičnu prijavu protiv njega.

Portal Analitika