Svijet

Đinping otvorio 5. Međunarodni sajam uvoza u Šangaju: Prozor kroz koji Kina gradi novi razvojni obrazac

Predsjednik Kine Si Đinping je danas putem video veze prisustvovao i govorio na svečanom otvaranju 5. Međunarodnog sajma uvoza u Šangaju.

Đinping otvorio 5. Međunarodni sajam uvoza u Šangaju: Prozor kroz koji Kina gradi novi razvojni obrazac Foto: Media Biro
Media BiroIzvor

„Prije pet godina najavio sam organizaciju Međunarodnog sajma uvoza sa ciljem povećanja otvaranja Kine, kako bi veliko kinesko tržište postalo ogromna šansa za ciosvijet. Danas, sajam je postao prozor kroz koji Kina gradi novi razvojni obrazac, platforma na kojoj Kina unaprijeđuje otvaranje visokog standarda kao i javno dobro u čijim koristima uživa ciosvijet", naveo je Si u govoru pod naslovom „Zajedničkim naporima za lijepu, otvorenu i prosperitetnu budućnost".

Si je naglasio da je otvaranje važan motor napretka ljudske civilizacije i neminovan put ka prosperitetnom razvoju svijeta. U ovom trenutku, ubrzavaju se velike promjene neviđene u proteklih sto godina i nedostaje pokretač oporavka svjetske privrede. Kroz otvaranje treba da rješavamo probleme u razvoju,udružimo snage za saradnju, stvaramo trend inovacija i ostvarujemo uzajamnu korist, i na taj način neprestano unaprijeđujemo ekonomsku globalizaciju, povećavamo motor razvoja u svim zemljama, kako bi koristi razvoja na bolji i ravnopravniji način uživali narodi svih zemalja, podvukao je Si. 

Na 20. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine je naglašeno da će Kina insistirati na osnovnoj politici otvaranja prema svijetu, strategiji o ostvarenju uzajamne i zajedničke koristi, pravom putu ka ekonomskoj globalizaciji, kao i na interakcijama između resursa na domaćem i međunarodnom tržištu. Kina će takođe putem sopstvenog razvoja pružati nove prilike svijetu i unaprijeđivati izgradnju svjetske ekonomije otvorenog karaktera, naglasio je predsjednik Kine. 

Kina će sa svim zemljama podijeliti šanse ogromnog tržišta, ubrzati izgradnju snažnog domaćeg tržišta, poboljšati trgovinu robom, unaprijeditiinovacije trgovine uslugama, povećati uvoz visokokvalitetnih proizvoda, izgraditi vodeću zonu za saradnju e-trgovine među zemljama duž „Pojasa i puta", izgraditi demonstracione zone za inovaciju trgovine uslugama, i unaprijeditizajedničku izgradnju „Pojasa i puta".

Kina će stabilno povećati otvaranje pravila, upravljanja i standarda, sprovoditi Listu za stimulisanje ulaganja stranih preduzeća, sprovoditi strategije o probnoj zoni za slobodnu trgovinu, ubrzati izgradnju luke za slobodnu trgovinu na ostrvu Hainanu, igrati ulogu platforme za reforme i otvaranje Kine prema svijetu.

Kina će unaprijeditisve zemlje da zajedno podijeleprilike međunarodne saradnje, unaprijedititrgovinske i investicione olakšice, jačati koordinaciju međunarodnih makroekonomskih politika, aktivno unaprijeditiSveobuhvatni i progresivni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), povećati mrežu zone za slobodnu trgovinu prema cijelomsvijetu, odlučno podržati razvoj zemalja u razvoju, i unaprijediti izgradnju zajednice zajedničke budućnosti.

Kina želi da zajedno sa svim zemljama, insistira na pravom multilateralizmu, prikupi više saglasnosti o otvaranju, i da savlada poteškoće sa kojima se suočava globalna ekonomija, kako bi otvaranje donijelonovu svijetlu budućnost globalnom razvoju, zaključio je predsjednik Si.

Portal Analitika