Region

Oštre kritike na račun američkog ambasadora u Beogradu

Đilas optužio Hila da podržava „organizovanu kriminalnu grupu na čelu sa Vučićem“

Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas optužio je ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da daje podršku „organizovanoj kriminalnoj grupi na čelu sa Aleksandrom Vučićem“.

Đilas optužio Hila da podržava „organizovanu kriminalnu grupu na čelu sa Vučićem“ Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je Hil prvog dana poslije izbora u Srbiji dao identičnu izjavu kao portparolka ruskog ministarstva odbrane Marija Zaharova, da se SAD raduju nastavku saradnje.

„Savjetovali ste ljudima koji su se borili za slobodu da idu kući i slave praznike, čime ste se jasno svrstali na stranu Aleksandra Vučića“, rekao je Đilas.

Dodaje da ambasador danas iznosi stav da ne gleda blagonaklono na bojkot izbora od strane srpske opozicije.

„Biću kratak i jasan: ne znam po kom osnovu ste uopšte prisustvovali sastanku“, poručio je Đilas.

Lider SSP ocjenjuje da se od američkog ambasadora očekuje da govori o gušenju slobode i demokratije, nalazima ODIHR-a i čenjici da nijesu ispoštovane ni uvodne napomene izvještaja o političkom konsenzusu i usvajajanju preporuka dovoljno vremena prije izbora.

„Ako je odluka Sjedinjenih američkih država da to ne govorite jer vam je od demokratije važnije to što Vučić ispunjava sve što je obećao i potpisao oko Kosova, to što Behtel dobija poslove bez tendera, to što siromašna Srbija daje milijarde američkim kompanijama koje će razvijati solarnu energiju i što Vučić sve radi da Rio Tinto počne da vadi litijum, žao nam je zbog toga, ali velika ste sila. Može vam se. Samo budite onda pošteni bar kao oni koje svakodnevno kritikujete i kažite da vas sloboda i demokratija ne interesuju. Biće nam svima lakše“, zaključio je Đilas.

Danas je u Skupštini Srbije održan treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Dijalogu su prisustvovali predstavnici civilnog društva, kao i ambasador Hil i šef Delegacije EU Emanuel Žiofre.

Portal Analitika