Abiznis

"AmCham Business Luncheon" okupio predstavnike istorijske trgovinske misije SAD-a

Digitalna transformacija ključni strateški prioritet crnogorske privrede i društva

Američka privredna komora u Crnoj Gori organizovala je danas u hotelu „Hilton“ panel i biznis ručak sa predstavnicima trgovinske misije SAD-a koja okuplja 22 američke kompanije iz IKT industrije i industrije čistih tehnologija. U pitanju je prva trgovinska misija ovog tipa u Crnoj Gori tokom koje će gosti iz SAD-a, upoznati ključne donosioce odluka, identifikovati poslovne mogućnosti i pokrenuti razgovore sa istaknutim poslovnim partnerima u Crnoj Gori.

Digitalna transformacija ključni strateški prioritet crnogorske privrede i društva Foto: AmCham Montenegr
Portal AnalitikaIzvor

"Ova trgovinska misija je istorijska za Crnu Goru, prva te vrste i, nadamo se, jedna od mnogih koja će uslijediti.Posebno nas raduje činjenica da misija okuplja tako veliki broj kompanija iz ICT i industrije čistih tehnologija, jer je ključni strateški prioritet AmCham-a upravo digitalna transformacija crnogorske privrede i društva. Imamo veoma aktivan Komitet za digitalnu transformaciju koji je i prepoznat kao jedan od glavnih pokretača promjena u ovoj oblasti", kazala je u svečanom obraćanju predsjednica Američke privredne komore, Svetlana Vuksanović.

Predsjednica je istakla da AmCham predstavlja vodeći glas poslovne zajednice u Crnoj Gori čija je misija zalaganje za predvidivo i transparentno poslovno okruženje, zasnovano na vladavini prava, odnosno okruženje koje je izgrađeno na poslovnim standardima na koje su kompanije iz SAD i EU navikle, a koje će ih privući da dođu i ostanu u Crnoj Gori.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Nje. E.Džudi Rajzing Rajnke naglasila je da je ova trgovinska misija IKT i čiste tehnologije prva trgovinska misija američke vlade u Crnoj Gori i da je ovoliki broj predstavnika američkih kompanija koji su zajedno u Crnoj Gori pokazatelj komercijalnog potencijala Crne Gore.

"Trgovinska misija poslužiće kao korak u daljem razvoju bilateralne trgovinske i ekonomske saradnje Sjedinjenih Država i Crne Gore, što je jedan od glavnih prioriteta Ambasade", rekla je ambasadorka Rajnke.

"Jačanje naših bilateralnih trgovinskih partnerstava sa nama bliskim demokratskim zemljama kao što je Crna Gora je prioritet, posebno kroz rad sa predstavnicima privatnog sektora u zemlji. Partneri poput Američke privredne komore (AmCham Montenegro) u Crnoj Gori ključni su za povećanje bilateralne trgovine", kazao je zamjenik pomoćnika ministra trgovine SAD-a za Evropu i Evroaziju, Dejvid De Falko.

Nakon uvodnih govora, gostima iz SAD-a je Mladen Grgić, direktor Agencije za investicije predočio trenutno stanje u IKT industriji i industriji čiste tehnologije, potencijalne oblasti i projekte za ulaganje, dok su u okviru sesije eksperata, u kojoj su učestvovali Nenad Novović, izvršni direktor kompanije Amplitudo, Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije doMEn, Ivan Mrvaljević, direktor Direktorata za razvoj i investicije u EPCG i Vuk Vukašinović, ekspert za razvoj softverskih proizvodau Crnogorskom Telekomu i predsjednik AmCham Komiteta za digitalnu transformaciju, gosti mogli čuti više od strane stručnjaka koji su to potencijali, ali i izazovi na putu ka digitalnoj transformaciji crnogorskog društva, te potencijalni prostori za saradnju.

Američke kompanije predstaviće zainteresovanim crnogorskim partnerima svoje servise, usluge ili proizvode sjutradan u okviru B2B sastanaka koje zajedničkim snagama organizuju AmCham, Privredna Komora Crne Gore i Ambasada SAD-a. Jedan broj kompanija već je na tržištu Crne Gore i ima svoje lokalne distributere, odnosnosvoja predstavništva, dok kompanije koje prvi put dolaze traže partnere to jest distributere sa kojima bi željeli da sarađuju i preko kojih bi realizovaliprodaju svojih servisa - usluga.

U Crnoj Gori borave visoki predstavnici globalno uspješnih kompanija poputAmazon,SAS Institute,Adtran, AlPha Technologies, AerialZeus, Cisco Sistems, Inc., EXCEL Services Corporation, IBM, Motorola Solutionsl, UGTR, SELECT Power Systemsi druge.

U pitanju su globalni provajderi, vodeći stručnjaci sa bogatim IT iskustvom koji pružaju vladinim i korporativnim klijentima IT infrastrukturu i tehnološka rješenja, multinacionalne tehnološke konglomeratske korporacije koje razvijaju, proizvode i prodaju mrežni hardver, softver, telekomunikacionu opremu i druge visokotehnološke usluge i proizvode, kompanije sa inovativnim rješenjima sa dodatom vrijednošću za najsloženije probleme, globalni lideri u javnoj bezbjednosti, vještačkoj inteligenciji i proizvođači obnovljivih izvora energije i skladištenja energije, sa preko 15 milijardi dolara vrijednih razvojnih projekata.

Portal Analitika