Društvo

Digitalizacija od vitalnog značaja za školski sistem

Digitalizacija obrazovanja unaprijediće školski sistem Crne Gore, saopšteno je na sastanku predstavnika Vlade, Sistema Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Britanskog savjeta, Univerziteta Crne Gore i drugih organizacija.

Digitalizacija od vitalnog značaja za školski sistem Foto: Foto: MPNKS
Portal AnalitikaIzvor

Tokom događaja, kojem su, između ostalih, prisustvovale ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i šef predstavništva UNICEF u Crnoj Gori Huan Santander, naglašeno je kako je Crna Gora, uprkos poteškoćama, demonstrirala da ima kapacitet da se nosi sa izazovima.

“Govoreći u prilog široj implementaciji digitalne tehnologije u obrazovni sistem Santander je kazao da su prednost digitalizacije mogućnosti prilagođavanja ali i integracije na mnogo različitih načina. „Naravno, moraju se razvijati vještine, treba imati jasnu viziju i strategiju, dakle treba investirati i u obuku predavača, kako bi digitalno obrazovanje imalo još važniju ulogu u okviru školstva i kako bi moglo bolje da se primjenjuje“, poručio je Santander. 

Bratić je kazala kako je sastanak važna platforma za budućnost.

„Svijet se mijenja ubrzanom dinamikom, ICT je snaga i ekonomskog razvoja, otuda su ove tehnologije važne posebno u zemljama koje se razvijaju, poput naše. Zato je bitno da se osnaži uloga ICTa u sferi obrazovanja“, poručila je ona.

Tehnologija mijenja način na koji razmišljamo, istakla je Srzentić, skrećući pažnju na lošu računarsku infrastrukturu u crnogorskim školama. 

„Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija posvećeno je izgradnji tri stuba, a to su: digitalno obrazovanje, osnaživanje i inkluzija poboljšanjem pristupa digitalnim alatima i infrastrukturi. Obezbjeđivanje uslova da mladi, javni službenici i građani budu u velikoj mjeri sposobni da steknu digitalne i liderske vještine, i osiguravanje digitalne pismenosti tako da ljudi mogu lako pristupiti digitalnim uslugama koje pruža Vlada Crne Gore“, istakla je Srzentić.

Portal Analitika