Zanimljivosti

Detektovana tamna materija?

Izvor

Nova studija otkrila je snažan signal gama zračenja – svjetlosti veoma kratke talasne dužine – koje dospjeva iz sredine naše galaksije, a možda je rezultat eksplozije tamne materije.

Naučnici smatraju da je tamna materija, za koju se smatra da čini većinu materija u univerzumu, sastavljena od čestica pod nazivom WIMP-ovi (“slabo reaktivne masivne čestice”).

Ove čestice imaju sposobnost da ponište jedna drugu kada dođu u dodir, jer se vjeruje da su istovremeno sopstvene antičestice.

(Kada se čestice materije i njihovi antipodi oličeni u djelićima antimaterije susretnu, oni se međusobno unište.)

U gustom središtu Mliječnog puta, trebalo bi da postoji dovoljno WIMP-ova koji mogu “naletjeti” jedni na druge i eksplodirati u čistu energiju koja proizvodi druge čestice i, na posljetku, gama zračenje.

Izobilje gama zraka je tačno ono što naučnici vide kada pogledaju ka centru naše galaksije Fermi teleskopom.

U novoj studiji istraživači su otkrili signal gama zračenja koje nije poticalo ni od jednog poznatog objekta u tom dijelu svemira.

Iako je jedno od najjednostavnijih objašnjenja da ovo zračenje potiče od poništavanja tamne materije, naučnici ipak žele da dublje ispitaju ovu pojavu, prije nego što potvrde da je o tome riječ.

Ono što je sigurno, je da svjetlost ima sopstveni izvor koji nije ni jedan od poznatih objekata u tom dijelu svemira.

Ono što predstoji, je ispitivanje patuljastih galaksija koje okružuju Mliječni put, a ako je teorija o WIMP-ovima tačna, trebalo bi da se poništavanje desilo i u centrima tih galaksija.

Ako se isto gama zračenje opazi i u njihovom slučaju, postojanje tamne materije imalo bi snažno uporište u stvarnosti, piše b92.

Foto:en.wikipedia.org

Portal Analitika