Zanimljivosti

Deset najskupljih mačaka na svijetu

S obzirom su ulice, udruženja i skloništa prepuna mačaka svih boja i starosti, i da su takvi ljubimci često privrženiji vezujući se za čovjeka kao "spasitelja", ljudi se često odlučuju da uzmu čistokrvnu rasu radi daljeg razmnožavanja i eventualno izložbi.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
N1Izvor

Ljubimca ne treba birati prema izgledu nego karakteru, ali evo koje su karakteristike i cijene deset najskupljih rasa mačaka na svijetu.

Sijamska

Sijamska mačka potiče s Tajlanda i spada među najskuplje, ali i najživlje, najotvorenije i najveselije rase. Ona se malo teže povezuje sa vlasnikom i prihvata suživot sa drugim ljubimcima. Cijena se kreće oko 1.200 eura.

Britanska kratkodlaka

Ova rasa, najčešća u Velikoj Britaniji, poznata je po okruglastim obrazima i naborima oko usta s kojima podsjeća na mačku iz “Alise u zemlji čuda”. Cijena joj se kreće oko 1.500 eura.

Ruska plava

Jedna od omiljenih kućnih ljubimica potiče iz Rusije. Ova znatiželjna pasmina ima neobične crte oko usta iako od svih najviše podsjeća na domaću mačku.

Škotski fold

Porijeklom iz Škotske, ova rasa može biti raznih boja. Jedinstvena je po ušima koje se preklapaju prema naprijed i najčešće jarko narandžastim očima. Zbog posebne anatomije uši zahtijevaju i posebnu njegu i brigu. Zato im i cijena može dostići 3.000 eura.

Peterbald

Takođe ruskog porijekla, ova rasa mačke ima vrlo kratku dlaku, a može biti i potpuno bez dlake. Rezultat je eksperimentalnog parenja pasmina Don Sphyndž i Orijentalne mačke, a nastala je tek devedesetih godina prošlog vijeka. Nježna je i zaigrana, agilna i aktivna, pa od nje možete očekivati da istraži cijelu kuću. Cijena doseže do 3.000 eura.

Sfinks (Sphyndž)

Jedinstvena po tome što na tijelu nema krzna, ove se mačke mogu pohvaliti izrazitom inteligencijom, nježnim karakterom i sklonošću drugim kućnim ljubimcima. Izrazito su privrežene vlasnicima i pate kad ostanu same. Cijena – oko 3.000 eura.

Manks ili Manska mačka

Manks potiče sa ostrva Mana u Irskom moru, uz zapadnu obalu Velike Britanije. Jedinstvena je po tome što uopšte nema rep ili je vrlo kratak. Prema legendi, Manks je jedna od životinja spasenih od biblijskog potopa, a bez repa je ostala jer je Noa prebrzo zatvorio vrata kad je uskočila u arku. Cijena ide do 3.500 eura.

Persijska mačka

Porijeklom iz Anatolije ova pasmina mačke cijenjena je još iz doba kraljice Viktorije. To ne čudi s obzirom na to da ova rasa zahvaljujući svojim pokretima i dugoj dlaki djeluje kraljevski. Ali, upravo zato zahtijeva nešto više brige od ostalih rasa, barem što se tiče krzna. Neki primjerci rase iz legla s nagradama mogu dostići cijene i do 5.000 eura.

Savana

Ova neobična pasmina zapravo je mješanac između divlje mačke servala i domaće mačke. Budući da se radi o mješancu, prilično je neukrotiva pa joj je odmalena potrebna socijalizacija i trening. Spada među rijetke mačke koje ne samo da vole vodu, nego su joj i sklone do te mjere da će se rado igrati s vodom ili se kupati. Budući da se radi o vrlo rijetkoj rasi koja zahtijeva puno brige, cijena joj može dosezati do 20.000 eura.

Bengalska

Bengalska mačka je jedna od najmlađe nastalih rasa vještačkom selekcijom. Nastala je ukrštanjem Azijske leopard mace i domaće mačke i posebna je po krznu s istaknutim leopard šarama. Jako je društvena, nježna, obožava da skače, puno se kreće i zato joj treba i puno prostora. Na trenutke se čini neumorna. Mačići iz najcijenjenijih legla koštaju i do 20.000 eura.Želite li ovu ljepoticu, moraćete izdvojiti između 900 i 2.000 eura

Portal Analitika