TV / Film

Deset filmova za Oskara

Izvor

Organizatori dodjele nagrada Američke akademije za film kažu da su time željeli da osiguraju raznovrsniju ponudu glasačima, uključujući veoma popularne naslove, koje obično mimoiđu nominacije, „zbog malih drama koje su favorizovane”. Istina je da blokbaster nominovani za najbolji film obično privuku veliki broj gledalaca da prate prenos dodjele Oskara, kao što je to bio slučaj kada je prije 12 godina Džejms Kameron trijumfovao sa „Titanikom”. Ove godine ljubitelji „velikih” filmova imaće priliku da prate šta će se dešavati sa „Avatarom”, koji je već stigao do dvije milijarde zarade u bioskopima.

Pored ovog, nominovani za glavnu nagradu su još dve naučno-fantastične priče „Zvjezdane staze“ i “Distrikt 9”, zatim hitovi „Prokletnici“, „Mrtvi ugao“, „Džuli i Džulija“ i animirani „Do neba“. Kao što se pretpostavljalo, u ovoj kategoriji su nominovani i pravi naslovi „The Hurt Locker“, „Visoko u oblacima“, „Invictus“, kao i tinejdžerske drame „Obrazovanje“ i „Precious: Based on the Novel ’Push’ By Sapphire“.

Bivši supružnici, Kameron i Ketrin Bigelou, glavni su konkurenti i za Oskara za najbolju režiju, dok će reditelji Kventin Tarantino (Prokletnici), Džejms Rajtman (Visoko u oblacima) i Li Denijels (Precious: Based on the Novel ’Push’ By Sapphire) vjerovatno će se ostati na svojim sjedištima.

I dok laureati sa dodjele Zlatnih globusa, Sandra Bulok i Džef Bridžis, važe za najvjerovatnije dobitnike i nagrada Američke akademije, konkurenti će im biti Helen Miren, Keri Mjuligan, Gaborej Sidibe i Meril Strip, odnosno Džordž Kluni, Kolin Firt, Morgan Friman i Džeremi Rener.

Ceremonija dodjele Oskara, koja će ove godine biti održana 82. put, najavljena je za 7. mart, kao i obično u holivudskom „Kodak Teatru“. Domaćini će biti Stiv Martin i Alek Boldvin.

 

Portal Analitika