Društvo

Vjerski analitičar o novom patrijarhu SPC i odnosu prema Crnoj Gori

Đenović: Šanse za izbor Joanikija za mitropolita sve manje

Jedni smatraju da je dobar kandidat za mitropolita Joanikije koji će imati punu podršku episkopskog savjeta u Crnoj Gori, a druga opcija smatra da će Joanikije biti kažnjen, da neće doći na tu funkciju već će to biti neko drugi. Joanikije je otvoreno stao protiv izbora patrijarha u kripti Hrama Svetog Save i nije bio za to da državni kandidat bude izabran za patrijarha

Đenović: Šanse za izbor Joanikija za mitropolita sve manje Foto: Foto: PR Centar
PobjedaIzvor

Prilikom izbora mitropolita može doći do nekih strujanja u smislu da li novi mitropolit mora da bude Crnogorac ili može da bude Srbin iz Crne Gore. Ne vjerujem da će novi mitropolit biti neko van Crne Gore, a ako i bude neko van Crne Gore on će po porijeklu, biti vezan za Crnu Goru - kaže Draško Đenović, vjerski analitičar u razgovoru za Pobjedu.

POBJEDA: Kakav će biti odnos patrijarha Porfirija prema Crnoj Gori i koliko on može da utiče na izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, koji se očekuje u maju, na redovnom zasijedanju Sabora SPC?

ĐENOVIĆ: Pretpostavljamo da će taj izbor biti u maju i imamo dvije struje: jedni smatraju da je dobar kandidat za mitropolita Joanikije koji će imati punu podršku episkopskog savjeta u Crnoj Gori, a druga opcija smatra da će Joanikije biti kažnjen, da neće doći na tu funkciju već će to biti neko drugi. Joanikije je otvoreno stao protiv izbora patrijarha u kripti Hrama Svetog Save i nije bio za to da državni kandidat bude izabran za patrijarha. Joanikije je imao 17 glasova u prvom krugu za izbor koja će se imena kandidata izvlačiti za patrijarha.

U Crnoj Gori je specifična situacija jer postoji dio sveštenika i vjernika koji sebe smatraju Srbima u Crnoj Gori, a ima onih koji sebe smatraju Crnogorcima – koji jesu za SPC ali imaju jak nacionalni identitet: ja sam Crnogorac, pripadam crnogorskom narodu, crnogorskoj naciji.

POBJEDA: Rekli ste da patrijarh Porfirije razumije vrijeme u kojem živimo i da živi u duhu vremena, da li možemo da kažemo da bi i mitropolit crnogorsko-primorski mogao da bude neko mlađi, moderniji?

ĐENOVIĆ: Mislim da je jedan od zadataka patrijarha Porfirija da podmladi Sabor SPC. Većina mlađih episkopa su moderniji u odnosu na onu staru gardu, to je i normalno jer teško ćete mijenjati čovjeka od 80 godina. Svi mlađi episkopi spremniji su za promjene i modernizaciju.

POBJEDA: U Hrvatskoj je pozdravljen izbor novog patrijarha SPC. Kakvi su izgledi da patrijarh Porfirije pozove papu da posjeti Srbiju?

ĐENOVIĆ: Izgledi su realni. Već sada patrijarh Porfirije ima jako dobre odnose sa katoličkom crkvom - to smo vidjeli na snimku u kojem je sa kardinalom Bozanićem, ti odnosi su zaista dobri nisu kurtoazni, oni su zaista prijatelji. Za ovih 14 godina koliko je mitropolit Porfirije, sada patrijarh, bio u Zagrebu izgradio je most prijateljstva između Republike Hrvatske i SPC u Hrvatskoj.

POBJEDA: Pretpostavljate da mogu da se prevaziđu otpori u SPC koji su ranije postojali oko poziva za dolazak pape?

ĐENOVIĆ: To neće biti prva stvar na agendi patrijarha, posebno što je on mlađi patrijarh, nema ni 60 godina i očekuje se da bude dugovječan. Za neku godinu mogu da se ispune uslovi da se papa pozove da posjeti Srbiju ili da, pak, patrijarh Porfirije ide kod pape.

POBJEDA: Kakav će sada odnos SPC biti prema državi Srbiji, da li će se tu nešto promijeniti?

ĐENOVIĆ: On je državni patrijarh. Ovoga puta država Srbija je uspjela da napravi da svi kandidati za patrijarha, Irinej Bulović i Porfirije i Jefrem, budu po volji vlasti u Srbiji. Dakle, nije toliko igrala uloga koju kovertu će izvući arhimandrit Matej - jer državi odgovaraju sva trojica i tu je Vučićev režim išao na sigurno.

Kada kažem državni patrijarh to ne mora ništa da znači loše. U svojoj istoriji od crvenog patrijarha Germana do recimo patrijarha Vićentija, koji je takođe bio kandidat države, vidimo da je država uvijek bila zainteresovana i umiješana u izbor patrijarha. Ne zaboravimo da je 1912. godine prvi patrijarh dva puta biran: prvi put Vlada nije prihvatila izbor patrijarha pa je uslijedio novi izbor, poslije dva ili tri mjeseca je izabrana ista osoba za patrijarha i na to je pristao i prestolonasljednik Aleksandar. Kralj Petar se nije mnogo miješao u izbor patrijarha ali prije rata izbor patrijarha je morao da odobri kralj. Uvijek je država i te kako bila umiješana u izbor prvojereja.

POBJEDA: Što novog patrijarha Porfirija izdvaja od njegovih prethodnika Irineja i Pavla, osim što je dosta mlađi od njih?

ĐENOVIĆ: On je izabran za patrijarha u dobu kada je i German izabran za patrijarha, samo što se mi Germana sjećamo iz starijih dana. Što se tiče Irineja i Pavla na prvom mjestu je mladost - Porfirije nije istrošen i može da sprovede određene promjene u crkvi, odnosno njeno osavramenjavanje. To znači da crkva počne da živi u XXI a ne u XIX vijeku. U Zagrebu je bio poznat i kao rok vladika jer je išao na rok koncerte, bio je i na koncertu grupe ,,Partibrejkersi“. Zanijela ga je muzika i svakodnevne stvari. Po Zagrebu se kretao normalno, građani su mogli da ga sretnu i upoznaju, nije čovjek koji je izdvojen iz naroda. Sve to nije bilo tipično za patrijarha Irineja. Opet, patrijarh Pavle je bio drugačiji: vozio se i gradskim pevozom, ali je bio star kada je došao u Beograd.

Osavremenjavanje SPC

- Osavremenjavanje u crkvi ne može da vodi neko ko ima 90 godina. Patrijarh Porfirije je blizak medijima, odaziva se na njihove pozive, bio je i na čelu RRA (sadašnji REM). Razumije duh vremena, blizak je i sa srpskom premijerkom i vjerovatno neće dizati revoluciju kada se u Srbiji uvede Zakon o istopolnim brakovima. Ne znači da se on neće oglasiti ali neće to biti inaćenje kao što je bilo u Crnoj Gori - kaže Đenović.

Portal Analitika