Politika

Politički analitičar iz Hrvatske sumirao rezultate izbora

ĐENERO: Vlast u Crnoj Gori nastoji da promijeni nacionalnu strukturu stanovništva

Nakon političkih promjena 30. avgusta prošle godine, Crna Gora je od multietničke i građanske države postala faktor nestabilnosti na Balkanu. Integrirajući odnos prema nacionalnim manjinjama, koji je bio tradicionalan još od vremena Knjaževine Crne Gore, već je doveden u pitanje, kazao je u emisiji "Znam da znaš" Gradskog radija politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero. 

Davor Đenero Foto: Foto: N1
Davor Đenero
Gradski radio PodgoricaIzvor

-Lako je rušiti fino tkanje međunacionalnih odnosa koje je administracija predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića gradila bolje nego neka druga država na Balkanu, uključujući i Hrvatsku – rekao je Đenero.

Đenero smatra da nova vlast u Crnoj Gori jasno pokazuje namjere da promijeni nacionalnu strukturu stanovništva. 

-Dodatno me brine duboka promjena u strukturiranju političkog tijela u Crnoj Gori. Očito da je namjera administracije da promijeni sistem dodjele državljanstva – smatra Đenero.

Đenero ističe da će posljedice ove politike biti duboke i da će ih biti teško, možda i nemoguće ispraviti.

-To sve može dovesti do unutrašnjeg raspada Crne Gore, do dubokog ugrožavanja međunacionalnih odnosa, do jačanja velikodržavnih aspiracija na drugim stranama. To znači da taj haos koji je Milošević inicijalno napravio na Balkanu, a Vučić podržao, prelijeva se i na Crnu Goru, za koju se prije parlamentarnih izbora činilo da je pod krovom, da je konsolidirana i da je država za primjer drugima – zaključuje Đenero.

Hrvatska je, kaže Đenero, sa jedne strane čvrsto na strani suvereniteta i konstitucionalista u Crnoj Gori, a sa druge je vrlo oprezna u definisanju jasnog stava jer se on u Briselu može pogrešno interpretirati kao sukob Hrvatske sa Srbijom. 

Portal Analitika