Svijet

Dendias: Atina i Ankara bi trebale da preduzmu odvažnije korake za poboljšanje odnosa

Atina i Ankara trebaju da preduzmu odvažnije korake za poboljšanje odnosa, izjavio je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias.

Dendias: Atina i Ankara bi trebale da preduzmu odvažnije korake za poboljšanje odnosa Foto: EPA
AJBIzvor

Pozivajući se na nedavni sporazum između dvije zemlje u kojem se navodi da će Grčka podržati kandidaturu Ankare za Generalni sekretarijat Međunarodne pomorske organizacije (IMO), a Turska će podržati kandidaturu Atine za privremeno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a, Nikos Dendias je rekao da se nada većim i važnijim koracima obje strane, prenosi Anadolija.

“Nadam se da je to prvi korak ka nečem mnogo ozbiljnijem i mnogo većem. Znate, ako nismo voljni da preuzmemo ni najmanji rizik u bilo čemu, nećemo nigdje stići. Možda nikada ujutro nećemo izaći van kuće jer bi na nas mogla pasti cigla. Ja sam jedan od onih koji duboko vjeruju u mogućnost postizanja sporazuma s Turskom”, rekao je Dendias na marginama 8. Delfi ekonomskog foruma.

Dodao je da je posebno srećan što završava svoj mandat u ministarstvu uz vrlo dobru klimu u grčko-turskim odnosima.

‘Sporovi dvije susjedne zemlje’

“Ne razumijem zašto možemo riješiti probleme sa Egiptom, Italijom, Albanijom, a ne možemo sa susjedom Turskom”, rekao je on.

Grčka je bila među prvim zemljama koje su izrazile saučešće i ponudile pomoć 6. februara, kada su dva snažna zemljotresa pogodila 11 južnih turskih provincija.

Isto tako, Turska je bila prva zemlja koja je izrazila saučešće i pomoć nakon željezničke nesreće 28. februara u sjevernoj Grčkoj u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Nakon nesreće, Turska je dozvolila jednom grčkom zatvoreniku da ode u Grčku i prisustvuje sahrani svog sina.

Grčki ministar odbrane Nikolaos Panagiotopoulos posjetio je Tursku prošle sedmice i sastao se sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.