Svijet

Demonstranti u Kazahstanu zapalili predsjedničku rezidenciju

Demonstranti su danas upali u predsjedničku rezidenciju i kancelariju gradonačelnika u najvećem gradu Kazahstana i zapalili obje zgrade, u vrijeme nagle eskalacije protesta zbog poskupljenja goriva.

Demonstranti u Kazahstanu zapalili predsjedničku rezidenciju Foto: Reuters
BetaIzvor

Nakon kontinuiranih sukoba sa demonstrantima prethodnih dana, policija je danas pucala na neke od njih kod predsjedničke rezidencije u Almatiju, navodi Asošiejted pres.

Nekoliko sati pošto su se hiljade okupile ispred predsjedničke rezidencije, ruska agencija TASS javila je da je ona u plamenu i da demonstranti, od kojih su neki sa vatrenim oružjem, pokušavaju da provale u nju.

Policija je pobjegla iz rezidencije nakon što je pucala na demonstrante.

Demonstranti su provalili i u kancelariju ruske TV i radio stanice Mir u Almatiju i uništili dio opreme. Kasnije je objavljeno da je masa upala u zgradu kazahstanske nacionalne televizije.

Mnogi od demonstranata koji su se danas okupili kod kancelarije gradočelnika Almatija nosili su palice i štitove.

U Almatiju su sinoć izbili neredi u kojima su povrijeđene desetine policajaca i demonstranata, a zapaljena su ili uništena i brojna policijska vozila.

Prethodnih dana policajci su koristili protiv demonstranata vodene topove, uprkos ledenom vremenu, kao i suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli ove nedjelje na zapadu zemlje, pošto je cijena tečnog gasa gotovo udvostručena na početku godine nakon što je vlada ukinula kontrolu cijena.

Vlada je na nasilje odgovorila podnošenjem ostavke, a predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev obećao je oštre mjere za obuzdavanje nereda.

Na teritoriji cijele zemlje danas je proglašeno vanredno stanje, javili su ruski mediji.

Portal Analitika