Svijet

Demonstracije protiv predsjedničkog kandidata desnice: „Zemur odlazi, Pariz nije tvoj“

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Parizu da osudi predsjedničku kandidaturu i, po njihovom mišljenju, „rasistički“ diskurs ekstremnog desničara Erika Zemura, na poziv pedesetaka sindikata, partija i udruženja.

Demonstracije protiv predsjedničkog kandidata desnice: „Zemur odlazi, Pariz nije tvoj“ Foto: Reuters
Beta/AFPIzvor

Erik Zemur, 63-ogodišnji bivši politički komentator i televizijski voditelj u utorak je objavio da ulazi u trku za predsjednika Francuske i održao je prvi miting danas blizu Pariza.

Na četiri i po mjeseca od izbora Zemur koji je dva puta osuđen zbog podsticanja rasne mržnje rekao je da želi da „spasi Francusku“ i njene vrijednosti koje su prema njemu pod prijetnjom imigracije i islama.

Prije početka mitinga, antifašistički aktivisti, članovi sindikata, udruženja i građani zakazali su skup u Parizu protiv Erika Zemura.

Sa uzdignutom pesnicom i uzvicima „Zemur odlazi, Pariz nije tvoj“ demonstranti su se okupili u četvrti Barbes gde živi velika zajednica poreklom iz Magreba i posle su se uputili ka parku Vijet na severu Pariza gde je Zemur prvobitno trebalo da održi svoje prvo veliko javno okupljanje.

Zemurov miting je na kraju prebačen u Vilpant, mjesto oko dvadeset kilometra od Pariza zbog protesta i iz bezbjednosnih razloga, navelo je njegovo okruženje.

Drugi aktivisti protivnici Zemurove kandidature okupili su se u tom mjestu gdje je privedeno oko trideset osoba koje su bile u zoni zabranjenoj za demonstracije radi provjere dokumenata i odvedeno u policiju, rekao je jedan policijski izvor.

Predsjednički izbori, na kojima će Emanuel Makron tražiti drugi mandat, održaće se u aprilu sljedeće godine.

Portal Analitika