Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Delegacija EU: Vlasti da reaguju na govor mržnje, prijetnje i vršenje političkog pritiska na novinare

Delegacija EU: Vlasti da reaguju na govor mržnje, prijetnje i vršenje političkog pritiska na novinare

Vlasti treba da promovišu i očuvaju okruženje koje je pogodno za istraživačko novinarstvo i slobodu medija tako što će blagovremeno reagovati i javno osuđivati govor mržnje i pretnje

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Gradski portalIzvor

Delegacija EU odgovorila je na Zahtjev uredništva i menadžmenta Gradske radio televizije, kojim je traženo da učine sve kako bi zaustavili hajku i linč kojima su izloženi novinari ne samo naše televizije, nego i sve slobodne medijske kuće u Crnoj Gori.

Odgovor prenosimo u cjelosti:

“Delegacija EU veoma pomno prati sva dešavanja u oblasti slobode medija, koja je ključna demokratska vrijednost Evropske unije i vitalni dio procesa pristupanja Crne Gore EU.

Vlasti treba da promovišu i očuvaju okruženje koje je pogodno za istraživačko novinarstvo i slobodu medija tako što će blagovremeno reagovati i javno osuđivati govor mržnje i pretnje, kao i uzdržavanje od vršenja političkog pritiska na novinare, uključujući i njihove javne izjave.

Kao opšti princip, takođe očekujemo da se svi mediji i novinari u Crnoj Gori ponašaju u skladu sa najvišim profesionalnim i etičkim standardima.

Svako moguće kršenje zakona treba da rešavaju nadležni domaći organi, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima.”

Podsjetimo, isti zahtjev je upućen predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, čiji odgovor je možete pročitati OVDJE, zatim premijeru kojem je izglasano nepovjerenje Dritanu Abazoviću i predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović, ali njihove odgovore još uvijek nismo dobili.

Portal Analitika