Društvo

Delagacija EU organizuje školu o evropskom demokratskom građanstvu

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar organizuju drugu onlajn školu o evropskom demokratskom građanstvu i solidarnosti.

Delagacija EU organizuje školu o evropskom demokratskom građanstvu Foto: EU Info Centar
Portal AnalitikaIzvor

Iz EU info centra su pojasnili da je škola je kreirana kako bi se mladima u Crnoj Gori omogućilo da nauče više o Evropskoj uniji, njenim principima i vrijednostima, kao i da ih motiviše da preuzmu aktivniju ulogu u svojoj zajednici, naročito u svijetlu tekućih društvenih izazova.

"Iako onlajn, metode koje će biti korišćene omogućiće učesnicima/cama prostor za diskusiju o aktuelnim temama, da iznesu svoje mišljenje, a samim tim razbiju predrasude i stereotipe i razvijaju kritičko mišljenje. Način rada biće interaktivan i zabavan za učesnike/ce, pružajući im priliku da zajedno sa drugim učesnicima dođu do raznolikog znanja, kreiraju sopstvene ideje i zauzmu jasne stavove.

Pored upoznavanja Evropske unije, učesnici/ce će se upoznati sa pojmovima koji su glavni preduslovi da budu aktivni u svojoj zajednici kao što je socijalna inkluzija, edukacija i aktivna participacija. Otkriće i koje su to aktuelne teme na evropskom nivou, a tiču se mladih i kako će to doprinijeti njihovoj budućnosti", piše u saopštenju.

Rok za slanje aplikacije je 22. jun.

Informacije o načinu prijavljivanja i samu aplikacionu formu mogu se pronaći na profilima Delegacije EU u Crnoj Gorii EU info centra na društvenim mrežama.

"Broj mjesta je ograničen, a selekcija učesnika/ca će se vršiti na osnovu aplikacije.

Imena odabranih kandidata biće objavljena na društvenim mrežama, a EUIC će kontaktirati samo selektovane učesnike. Po zavšetku škole, svi kandidati/kinje će pored stečenog iskustva i znanja, razviti digitalne i komunikacione vještine, steći nova prijateljstva i zabaviti se, upoznati se sa mogućnostima za mlade iz Crne Gore koje su dostupne kroz programe Evropske unije. Po završenoj školi svi učesnici dobiće dobiti i diplome. Škola će trajati oko 4-5 nedelja zavisno od interakcije učesnika, a prvi online sastanak je planiran za početak jula. Predavači će biti iz Crne Gore i zemalja Evropske unije", poručuju iz EU info centra.

Portal Analitika