Društvo

Predstavljeno istaživanje o medijskim navikama i političkim stavovima mladih u Crnoj Gori

DeFacto: Tri petine mladih želi Crnu Goru u EU, članstvo u NATO podržava 55,2 odsto

Upitani ko je odgovoran za rat u Ukrajini, 33,6% mladih je odgovorilo SAD, 27,1% je odgovorilo Rusija, dok 16,8% kao krivca vidi Ukrajinu

DeFacto: Tri petine mladih želi Crnu Goru u EU, članstvo u NATO podržava 55,2 odsto Foto: CDT
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji "EU-WB Media Literacy Conference" koju organizuje Evropska unija u Crnoj Gori, predstavljeno je istraživanje agencije DeFacto.

„Skoro tri petine mladih (78.7%) želi da Crna Gora postane članica Evropske unije, dok 55.2% podržava članstvo u NATO, pokazalo je istraživanje agencije DeFacto. Evropska unija je najčešći odgovor (46,7%) na pitanje mladima sa kojom državom ili zajednicom država Crna Gora treba da ima najtješnje političke i ekonomske odnose“, saopšteno je iz CDT-a.

Kako su podsjetli, u okviru projekta finansiranog od strane EU, u novembru ove godine, agencija DeFacto sprovela je istraživanje stavova mladih u Crnoj Gori (18-35), sa posebnim fokusom na njihove medijske navike.

„Mladi ljudi u Crnoj Gori najčešće koriste društvene mreže u poređenju sa drugim medijima, ali se o političkim pitanjima najčešće informišu sa internet portala (40,2%), a zatim Fejsbuka (19,7%) i televizije (16.4%). Više mladih vjeruje da se medijima ne može vjerovati, nego da im se može vjerovati“, navode u saopštenju.

Upitani ko je odgovoran za rat u Ukrajini, 33,6% mladih je odgovorilo SAD, 27,1% je odgovorilo Rusija, dok 16,8% kao krivca vidi Ukrajinu.

„Da bi se istražio uticaj dezinformacija na društvenim mrežama, u okviru istraživanja je sproveden svojevrstan eksperiment, u okviru kog su grupama ispitanika pokazivani određeni sadržaji, a nakon toga ispitivane promjene u njihovim stavovima.Istraživanje i eksperiment su empirijski pokazali da lažne vijesti i dezinformacije zaista utiču na stavove mladih i njihovu percepciju aktuelnih političkih pitanja, i to tako što pojačavaju već formirane stavove o društvenim pitanjima dodatno otežavajući razumijevanje i kompromis“, kazala je Olivera Komar iz Agencije DeFacto.

Portal Analitika