Politika

Dedeić pozvao Predraga Popovića na razgovor o formiranju saveza

Izvor

- Do sada smo izborni savez dogovorili sa Strankom srpskih radikala i Otadžbinskom srpskom strankom. Našu izbornu listu podržaće najznačajnije nevladine organizacije koje postoje zbog zaštite srpskog identiteta u crnogorskoj državi i realizacije srpskih regionalnih i kulturnih projekata. Na listi srpskog bloka naći će se još nekoliko političkih partija koje su registrovane u Crnoj Gori i izlazile su jednom ili više puta na republičke ili lokalne izbore, a ovoga puta bezuslovno su podržale našu politiku i programske principe, navedeno je u saopštenju Srpske liste koji je potpisao predsjednik te stranke Dobrilo Dedeić.

Dedeić je ponovio da su javno rekli da ne žele da učestvuj u Demokratskom frontu iz koga su juče priznali da se zalažu ne samo za evropske integracije, nego i za ostvarivanje ciljeva koje je pred Crnu Goru postavio NATO.

Tokom kampanje, na konvencijama podršku će nam pružiti najmanje dvije relevantne političke partije iz Srbije i značajan broj javnih ličnosti iz Srbije i Republike Srpske koji će u spotovima i na našim promotivnim skupovima objašnjavati zašto je važno glasati za blok srpskih stranaka.

Upućujemo javni poziv za razgovor predstavnicima Narodne stranke u cilju formiranja tehničkog saveza koji bi omogućio parlamentarni status i jednom i drugom spektru srpskih stranaka koje nemaju identične poglede oko rešavanja srpskog pitanja u crnogorskoj državi. Pozivamo ih ne zato što se programski slažemo, nego zato što je SL voljna da uloži napor da ni jedan srpski glas ne ostane van kvote stranaka koje će osvojiti parlamentarni status, odnosno da nijedan glas ne bude ,,rasut” - kako to tvrde naši zajednički politički protivnici. Kasnije svako može svojim političkim putem.

Ukoliko Narodna stranka ima namjeru ili interes da neformalne kontakte sa ciljem formiranja koalicije koji traju mjesecima pretoči u zvanične razgovore ili dogovor, onda su na vrijeme da okončamo pregovore do 20. avgusta. Ovaj poziv upućujem javno gospodinu Predragu Popoviću jer je red da izađemo pred Srbe koji neće u Demokratski front, pojasnimo im politički poziciju naših stranaka i saopštimo koncept ili koncepte za odgovoran izborni nastup. Srpska lista koja vodi politiku čistih računa i jasnih stavova pružiće srpskim biračima odgovore na svako pitanje. Srpski birači treba da znaju da Srpska lista neće biti prepreka, nego stimulans bloku koji bi se bazirao na srpskom jedinstvu pri čemu bi svako ispričao svoju ideološku priču. Ne mislimo da je Srpskoj listi koalicija sa NS neophodna, ali ne sporimo da bi imala sinergetski efekat i da je logična zbog sigurnosti onih glasača koji mnogo ne zagledaju u ideološke razlike već prosto glasaju za Srbe, odnosno isključivo za izborne liste sa srpskim imenom.

Sa svima ostalima s kojima smo planirali dogovor – već smo se dogovorili. One koji se, i mimo NS, jave do 20. avgusta,nećemo izbjegavati i spremni smo da javno pregovaramo.

U svakoj varijanti, naša kampanja biće koncentrisana isključivo na afirmaciju programa Srpske liste koji je, između ostalog, ostvariv kroz poštovanje člana 79. Ustava Crne Gore i međunarodnih akata. Riječ je o opipljivoj i realno mogućoj priči, očišćenoj od nadsrpstva, crnogorstva i zloupotrebe građanskog modela društva. I zvanično krećemo u novu političku etapu Srpske liste i udaramo temelje parlamentarnoj stranci, zaključio je Dedeić.

Portal Analitika