TV / Film

Danska i ovog puta ima aduta za Oskar: Opet glumi Mads Mikelsen, u pitanju je istorijska drama

Kada je u pitanju evropska kinematografija, nema godine a da pažnju publike ne pobudi makar jedan danski film. Sa te strane, ni ova godina nije izuzetak.

Danska i ovog puta ima aduta za Oskar: Opet glumi Mads Mikelsen, u pitanju je istorijska drama Foto: Promo
Portal AnalitikaIzvor

Nedugo po završetku Mostre, uveliko se govori o ostvarenju “Bastarden” (The Promised Land) Nikolaja Arsela, kojeg najbolje pamtimo po filmu “A Royal Affair” iz 2012. godine.

U pitanju je istorijska drama, rađena po motivima romana danske spisateljice Ide Jensen “The Captain and Ann Barbara”. Glavnu ulogu tumači Mads Mikelsen, koji glumi siromašnog vojnika koji u 18. vijeku, slijedeći poziv danskog kralja, stiže na poluostrvo Jiland kako bi obrađivao zemlju i pokušao da stekne bogatstvo. No, tamo odmah nailazi na prepreke i probleme sa lokalnim bogatašem, čime i počinje zaplet.

Proteklih dana, pritom, Danska je donijela odluku da “Bastarden” bude i njihov kandidat za Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film.

Podsjetimo, kada su posljednji put kandidovali film sa Mikelsenom u glavnoj ulozi, Danci su osvojili Oskar – bilo je to prije tri godine, kada je nagrada pripala filmu Tomasa Vinterberga “Druk”.

Pritom, Danska je u novije vrijeme jedna od najuspješnijih evropskih država, kada je u pitanju Oskar. Nakon uspjeha ostvarenja “Druk”, animirani film “Flee” bio je 2022. godine nominovan u tri kategorije, dok je ove triler “Holy Spider”, rađen na persijskom jeziku, ušao na užu listu od 15 najboljih međunarodnih filmova.

Izuzev filma “Druk”, danska ostvarenja su još u tri navrata osvajala Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film, i to “Babettes Gaestebud” (1987), “Pelle Erobreren” (1988) i “Haevnen” (2010).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.