Politika

Danilović: Distancirajmo se od Milićeve politike

Izvor

Kako je napisao, „postoji, sada već, neskrivena namjera vlasti da se do kraja i trajno raskrinka opozicija“.

- Mustra, nametnuta izopačenom i pokvarenom logikom, da opozicija ne valja, na žalost, plodotvorno je usijana i medju slobodnomislećim ljudima. Umjesto u izopačenu i do kraja lošu vlast, režimska propaganda uspijeva da pažnju skrene na "nesposobnu", a u suštini bespomoćnu opoziciju. Najveći problem je što tu strašnu matricu opravdavaju postupci lidera najače opozicione partije Srdjana Milića. Ležernost i nezainteresovanost, nedostatak potrebe i želje da vodi "političku borbu", obamrlost pred svakodnevnim izazovima ili jednostavnije rečeno: politička malokrvnost svake vrste dominantne su i frustrirajuće crte prisutne u politici predsjednika SNP-a – naglasio je Danilović.

Kako je dodao, šteta po opoziciju je ogromna, a po cijelo društvo nenadoknadiva.

- Ako pokušate da ukažete na "problem Srdjana Milića" rizikujete, kao i ja sada, svadju u opoziciji, a ako ćutite, odnosno, ćutimo rizikujemo ponovno uvodjenje jednopartijskog mišljenja i tiho odumiranje opozicionog mišljenja. Njegovo ljubomorno insistiranje na SNP -u, na samodovoljnosti, nije posledica strategije nego nedostatka hrabrosti da se u dugotrajnoj akciji mijenja društvo – naveo je funkcioner NOVE.

Gledati dalje od svoje partije, po njegovim riječima, može samo vizionar, a vizionarstvo uvijek podrazumijeva ispaštanje i odricanje. Ništa od toga, tvrdi Danilović, nikada neće biti manir kolege Milića, s toga je poštenije i zdravije "posvadjati se", kako ne bismo svi na političkoj sceni ličili jedni drugima kao jaje jajetu.

- Treba se dakle razići sa njim kao političarem, a lično zaboraviti kao razlog razmirice. Zaista, jedino ima smisla razići se oko strategije. Odnosno, koliko god bilo kasno moramo praviti i plan da vodimo borbu bez prijeko potrebnog jedinstva. Nedopustivo je da na Balkanu vodite opozicionu politiku tako što mjesecima nemate vlastiti stav o bilo čemu. Ta lagodnost nije više ni privilegija skandinavskih političara. Ili ćemo se, znači, javno distancirati od politike po Milićevom modelu ili će nas gradjani sve skupa pomesti. Ovo nikako ne znači radikalizaciju kao alternativu. Naprotiv. Samo racionalan i hrabar plan – zaključio je Danilović.

Portal Analitika