Politika

Danilović: Crna Gora nije zaslužila datum pregovora

Izvor

On je rekao da Vlada, nijednom svojom akcijom u posljednjih šest mjeseci, nije zaslužila da Crna Gora bude pozitivno ocijenjena u Izvještaju Evropske komisije.

- Ocijenjeni smo pozitivno jer na kraju ne dobijamo pravi datum pregovora nego uslovno “rvanje” sa Evropom treba li hapsiti ili ne, i to je jedina utjeha za nas koji suštinski želimo evrointegracije, kazao je Danilović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, pregovori podrazumijevaju razmjenu stavova dvije strane, ”a toga u našem slučaju neće biti”.

Danilović je podsjetio da Crna Gora neće početi pregovore sa EU ustaljenim redom, već, kako je kazao, uslovljeno poglavljima 23 i 24. “Što je utjeha za nas koji smo nezadovoljni preskakanjem pojedinih instanci i što nam EU pomalo gleda kroz prste”.

On smatra da će pregovori početi sa poglavljima koja Crna Gora za sada ni izbliza nije položila.

- Borba protiv korupcije i organizovanog kriminla je odmah pred nama, tako da se Vlada ne treba mnogo radovati datumu pregovora. Vlast neće dugo biti na tim pozicijama ako želi da se riješe ta poglavlja, rekao je Danilović.

To je, kako je naveo, nada i šansa za opoziciju da ponudi adekvatan odgovor.

- Nadam se da ni Crnu Goru neće zaobići pravilo da jedna Vlada počne pregovore sa EU a druga izađe iz njih, s obzirom na to da neće valjda i dalje evropski partneri popuštati, precizirao je Danilović.

On je dodao da će Crna Gora spletom srećnih okolnosti dobiti datum pregovora,”jer je do njega stalo, proevropskom lobiju u trenutku kada se sve oko nas ruši”.

Da je Evropa stabilnija, tvrdi Danilović, i da ima manje problema u Grčkoj, Portugaliji i Španiji, Crna Gora bi dugo čekala datum pregovora.

- Ovako treba ohrabrenje i građanima Unije da neko želi da “pojuri” u nju iako je u ozbiljnoj krizi. Zato dobijamo datum, i žmuri se pred činjenicom da u Crnoj Gori nema vladavine prava. Situacija je bolja nego ranije ali je to daleko od evropskog predvorja, kazao je on.

Komentarišući stanje u Upravi policije, gdje direktor te institucije svoju funkciju obavlja kao vršilac dužnosti, Danilović je naveo da Demokratska partija socijalista ne može da podrži Zakon o unutrašnjim poslovima koji je dominantno napisao manji koalicioni partner.

- To pitanje će se rješavati nakon izbora jer obije partije na vlasti ne bi zbog toga da pred izbore raskinu koaliciju. Imaćemo i dalje vd stanje i tu se nažalost ne može uraditi ništa, dodao je on.

Danilović ocjenjuje da je zbunjujuće što ljudi ne vide da DPS priprema izbore na jesen pod izgovorom da moraju biti što prije jer, kako je kazao, ne znaju koliko će biti teška, u ekonomskom smislu, zima i proljeće.

- Niko od njih ne krije da će biti neizdrživo stanje, ali vjeruju da će pobijediti na izborima i potom moći da rade šta god hoće, i onda će se dogovoriti i oko direktora policije i svih neriješenih pitanja, zaključio je on.

Portal Analitika