Politika

Brojne partije podržale okupljanje u Podgorici

Danas protest ispred Skupštine: Niko više nema pravo da ćuti!

Grupa građana organizovaće danas veliki protestni skup u Podgorici ispred Skupštine Crne Gore.

Danas protest ispred Skupštine: Niko više nema pravo da ćuti! Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

''Evropske i građanske snage, predstavnici civilnog sektora i građanski aktivisti pozivaju na mirni građanski protest pod sloganom “IMA NAS!”. Odlučni smo da jasno istupimo kao nosioci aktivnosti koji okupljaju sve koji svojoj državi žele dobro'', saopštili su organizatori.

Kako su poručili, situacija u kojoj se nalazimo ne dolikuje građanskoj, demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori.

''Evropska vrijednosna većina u Parlamentu ne postoji. Duboka društvena podijeljenost i ekonomska neizvjesnost jedino su što je aktuelna parlamentarna većina prouzrokovala. Pokazalo se da njihova zlodjela neminovno dovode i do socijalnog, ekonomskog i institucionalnog haosa'', ističe se u saopštenju.

Oni navode da ''niko više nema pravo da ćuti i ostane nijem na Ustavnu, ekonomsku i socijalnu anarhiju u Crnoj Gori''.

''Zato organizujemo protest, u utorak, 08.11.2022 u 18:00 h, na platou ispred Skupštine Crne Gore, koji predstavlja inicijalni događaj za dalje vaninstitucionalno i institucionalno djelovanje'', zaključuje se u saopštenju.

Večerašnje okupljanje podržale su brojne političke partije.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković pozvala je na protest kazavši da treba da izađu i dignu glas protiv izdaje, protiv klero nacionalizma, protiv rušenja Crne Gore, protiv gaženja Ustava!

''Diži se slobodna i ponosna Crna Goro“, poručila je Vuksanović-Stanković.

Liberalna partija pozivajući na okupljanje poručila je da ne treba da se mirimo sa poharom države.

''Crna Gora u teškom je trenutku od čijeg će razrješenja zavisiti sudbina naše države i društva u narednim decenijama'', poručili su iz LP.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i poslanik Boris Mugoša kazao je da je siguran da u Crnoj Gori ima mnogo onih koji žele građansku, multietničku, sekularnu, antifašističku, progresivnu, emancipovanu i evropsku Crnu Goru.

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, pružio je podršku protestnom skupu čiji je cilj vraćanje kredibiliteta i legitimiteta institucijama i zaštita Crne Gore.

''Nema opasnijeg podrivanja institucija nego kad se u parlamentu ne poštuje Ustav i ruši ustavni poredak", istakao je Đukanović.

Iz Foruma slobodnih građana Luča pozvali su sve pojedince, grupe građana, udruženja i političke subjekte da iskažu svoj stav i da se uključe u zajedničko vaninstitucionalno i institucionalno djelovanje

Početak okupljanja zakazan je za 18 časova.

Portal Analitika