Svijet

Danas presuda Mubaraku, sinovima i saradnicima

Izvor

Tužilaštvo je zatražilo smrtnu kaznu za Mubaraka, ali tokom suđenja, koje je počelo prošlog avgusta, nije iznijeto dovoljno čvrstih dokaza, pa postoji mogućnost da bi dugogodišnji lider Egipta mogao da bude oslobođen optužbi ili da, ukoliko bude proglašen krivim, dobije mogućnost za žalbu.

Presuda Mubaraku izriče se u trenutku kada je država duboko polarizovana usred burne tranzicije kojom upravljaju vojne vlasti, prenosi Tanjug.

Velike promjene, koje su se dogodile u Egiptu otkako je Mubarak uhapšen prošlog aprila, kulminirale su tokom prvog kruga predsjedničkih izbora prošle sedmice, kada su najviše glasova osvojili kandidat islamističke stranke Muslimanska braća i bivši Mubarakov premijer.

Islamisti, koji su nekada bili proganjani i zatvarani, sada su preuzeli primat na političkoj sceni, nakon velike pobjede na parlamentarnim izborima, održanim krajem prošle i početkom ove godine.

Mubarak je optužen za korupciju i ubistva oko 850 demonstranata tokom masovnih pobuna u kojima je svrgnut u februaru 2011.

Za ubistva su optužena i sedmorica njegovih šefova bezbjednosti, dok su za korupciju optužena i dva njegova sina Ala i Gamal.

Foto: telegraph.co.uk

Portal Analitika