Region

Danas: Pelević napušta naprednjake?

Izvor

Kako ovaj dnevni list saznaje, Pelević će na početku nastupati kao samostalni poslanik.

To, međutim, ne znači da u skorije vrijeme neće osnovati i svoj poslanički klub, budući da je spisak nezadovoljnih poslanika SNS, kako tvrde izvori Danasa, poduži. Odluku o napuštanju kluba SNS Pelević bi trebalo da zvanično saopšti na konferenciji za novinare, koju je zakazao za srijedu, 29. avgusta u Narodnoj skupštini.

„Nisam još donio bilo kakvu odluku, ali ćete u sredu na konferenciji za novinare saznati sve što vas zanima. Sada sam u selu i preokupiran sam izgradnjom crkve“, kratko je poručio Pelević.

Ono što nam je ovaj funkcioner naprednjaka potvrdio jeste da je u utorak, 21. avgusta podnio neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Saveta za sport SNS, mada nije želio da govori o razlozima. "Danas" nezvanično saznaje da je bio razočaran što to tijelo nije konsultovano prilikom izbora Alise Marić za ministarku sporta.

"Danas" je juče objavio izjavu Borislava Pelevića kojom je najavio mogućnost napuštanja SNS, pri čemu je naglasak stavio na ulazak u tu stranku potpredsjednika SRS Aleksandra Martinovića, koji ga je relativno nedavno sa skupštinske govornice optuživao za ratne zločine u Zvorniku. „Ne mogu da budem u istoj partiji s Martinovićem“, kazao je Pelević.

Ipak, prema najnovijim saznanjima Danasa, nezadovoljstvo ovog (još aktuelnog) funkcionera naprednjaka stanjem u stranci mnogo je dublje od ličnog sukoba s Martinovićem. On je, naime, nezadovoljan i nekim političkim potezima rukovodstva SNS, kao i kadrovskim rješenjima prilikom formiranja vlade.

Pelević je posebno ljut zbog „ustupaka“ koje centrala stranke čini prema Sulejmanu Ugljaninu, „koji otvoreno brani ratnog zločinca Aćifa-efendiju“. Takođe, smatra neprincipijelnim to što je SNS „godinama etiketirala Mlađana Dinkića kao lopova, a sada je s njim napravila vladu“. Ulazak u stranku Aleksandra Martinovića, i to nakon što je SNS pobijedila na izborima i formirala vladu, bio je za Pelevića previše.

Niko od funkcionera SNS juče nije otvoreno želeo da komentariše ova saznanja Danasa. Rečeno nam je da „svaki funkcioner stranke ima pravo na sopstveno mišljenje“, a da će na sjednici Glavnog odbora SNS, koja je zakazana za nedjelju, biti zauzeti stavovi o svim važnim pitanjima.

Portal Analitika